Zielone szparagi to warzywo, którego pędy używane są do przygotowania wielu pysznych dań. Ze szparagów zrobić można zupę, sałatkę, tartę, połączyć je z mięsem lub zapiec z serem. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z zielonych szparagów. Najnowsze danie, które chcę Wam polecić to potrawka z kurczaka ze szparagami właśnie. Potrawka z kurczaka to połączenie zielonych szparagów z soczystym udźcem z kurczaka, marchewką oraz sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i tymianku. Ja tę potrawkę lubię podawać z gotowanym ryżem, możecie ją jednak zaserwować z innymi dodatkami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na potrawkę z kurczaka.
- 40 dkg udziec z kurczaka
- 15 dkg zielonych szparagów (tylko miękka część)
- 12 dkg marchwi (po obraniu)
- 1 ząbek czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 150 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżka masła
- 250 ml wody
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić potrawkę z kurczaka ze szparagami.
Udziec z kurczaka oczyścić, wypłukać i pokroić w dużą kostkę. Na patelnię włożyć masło, pokrojony udziec, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, po czym dodać pokrojoną w plastry marchew, 200 ml wody i gotować przez 4-5 minut pod przykryciem. Kolejno, dodać pokrojone szparagi i kontynuować gotowanie przez 6-7 minut. Po upływie tego czasu dodać sól, pieprz, 50 ml wody wymieszane ze śmietanką i mąką ziemniaczaną. Trzymać na ogniu przez dodatkowe 3 minuty. Potrawkę z kurczaka podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Warto wiedzieć robiąc potrawkę z kurczaka ze szparagami.
Zielone szparagi pokroiłam w 2,5 centymetrowe kawałki.
Udziec z kurczaka należy pokroić w około 3-y centymetrową kostkę. Kupując udziec należy wybrać ten, które nie ma skóry. Jeśli kupimy udziec ze skórą przed jego dodaniem do potrawki skórę należy usunąć.
W przepisie podaję wagę warzyw po obraniu. Nie musicie oczywiście trzymać się dokładnej wagi użytych składników. Jeśli zamiast 12 dkg marchwi dodacie 13 czy 14 dkg nic się nie stanie.
Lubisz dania z zielonymi szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę szparagową.

Dodaj komentarz