Francuski sos sałatkowy to bez wątpienia jeden ze smaczniejszych i wartych przygotowania sosów do sałatek. Podstawą winegretu francuskiego jest oliwa z oliwek, musztarda, ocet i cebula szalotka. Cebula szalotka ma delikatny i nieco słodki smak z ostrą nutką. Cebula ta idealnie nadaje się do sosów zarówno tych robionych na zimno jak i gotowanych.
Przygotowanie winegretu francuskiego jest niezwykle proste. Jedynym składnikiem jaki należy pokroić jest cebula, pozostałe składniki sosu nie wymagają uprzedniego przygotowania. Wszystkie składniki sosu francuskiego wkładamy do słoika, a następnie potrząsamy nim przez chwilę dość energicznie, aby się ze sobą połączyły.
Winegret francuski idealnie nadaje się do doprawiania sałatek na bazie sałaty zielonej. Kremowa konsystencja sosu sprawia, iż otacza on każdy listek sałaty bardzo dokładnie. Jeśli jeszcze nie robiliście sosu francuskiego to koniecznie polecam Wam poniższy przepis na winegret francuski. Na pewno będziecie mieli okazję go wykorzystać robiąc sałatki do obiadu lub na grilla.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na winegret francuski.
- 5 dkg cebuli szalotki (po obraniu)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki kremowej musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 50 ml octu z białego wina
Jak zrobić winegret francuski do sałatek.
Cebulę szalotkę bardzo drobno pokroić, po czym włożyć do wysokiego słoiczka. Dodać oliwę, musztardę Dijon, sól, pieprz oraz ocet z białego wina. Zakręcić słoik i potrząsać nim przez kilka sekund, po to aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Warto wiedzieć robiąc winegret francuski.
Ocet z białego wina zastąpić można octem z czerwonego wina lub octem jabłkowym.
Do doprawienia sosu użyłam soli himalajskiej. Sól ta ma nieco delikatniejszy smak niż standardowa sól dlatego, jeśli użyjecie soli zwyczajnej uważajcie, aby nie przesolić sosu. Najlepiej dodajcie dużą szczyptę, skosztujcie sos i ewentualnie dosólcie.
Gotowy sos można przetrzymywać przez kilka dni w lodówce. Pomimo tego, iż w sosie znajduje się cebula szalotka nie psuje ona smaku sosu nawet po kilku dniach.
Szukasz przepisów na sosy sałatkowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dressing miodowo-musztardowy.

Dodaj komentarz