Mięso mielone sprawdza się nie tylko w pulpetach czy kotletach. Jest także podstawą wielu pieczonych dań mięsnych, takich jak chociażby pieczeń mięsa, na którą dzisiaj Was zapraszam. Mielone mięso z indyka przyprawiłam solą, pieprzem oraz czosnkiem i połączyłam z tartym selerem. Po wyrobieniu mięso rozłożyłam na blacie, ułożyłam na nim gotowane jajka i zwinęłam w roladę. Tak przygotowane mięso zapiekłam w piekarniku i podałam z dodatkiem ziołowego sosu pomidorowego. Pieczeń mięsna z jajkiem to świetny pomysł na danie obiadowe. Sprawdza się także podana na przyjęciach w formie zimnej przekąski.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pieczeń mięsną.
- 50 dkg mielonego mięsa z indyka
- 35 dkg selera korzeniowego
- 4 jajka ugotowane na półmiękko
- 3 jajka surowe
- 20 dkg bułki czerstwej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- puszka pomidorów w puszce (400 gr)
- 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich
Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza.

Jak zrobić pieczeń mięsną z jajkiem.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, kiedy miękka dokładnie odcisnąć z wody, po czym zmiksować na kremową konsystencję.
Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować przez około 5 minut.
Mielone mięso mielone włożyć do miski, dodać startego na tarce o średniej wielkości oczkach selera, zmiksowaną bułkę, surowe jajka, sól, pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi. Bardzo dokładnie wyrobić na jednolitą.
Na blacie rozwinąć folię spożywczą, na której rozprowadzić mięso mielone. Szerokość na jaką wykładamy mięso powinna równać się długości blachy do pieczenia. Mięso spłaszczyć ręką, powinno mieć grubość około jednego centymetra. Kolejno, na mięsie mielonym ułożyć gotowane jajka, jedno obok drugiego, wzdłuż całej szerokości mięsa. Najlepiej jest to zrobić na brzegu, od którego zaczniemy zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno przyciskając, aby do pieczeni dostało się jak najmniej powietrza.
Zwiniętą pieczeń przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń z piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny.
Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa.
Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę i smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła włoskie. Gotujemy na małym ogniu przez dziesięć mint. Gotowy sos miksujemy.

Warto wiedzieć robiąc pieczeń mięsną.
Sos pomidorowy można zastąpić sosem chrzanowym. Komponuje się on bardzo smacznie z mięsem indyka.
Lubisz mięso mielone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka.
Dodaj komentarz