Cynamonowe ciasteczka
|

Ciasteczka cynamonowe

Te ciasteczka cynamonowe są kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis na ciasteczka cynamonowe jest bardzo prosty a ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Do zrobienia ciasteczek cynamonowych będziecie potrzebować mielonego cynamonu, miękkiego masła, mąki, jajka i dwóch rodzajów cukru: białego i brązowego. Składniki należy ze sobą połączyć, powstałe ciasto uformować w małe kulki, które trzeba obtoczyć w posypce z cukru i cynamonu. Spokojnie zrobicie te ciasteczka w 25 minut, licząc w tym czas pieczenia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Cynamonowe ciasteczka
Ciasteczka z cynamonem

Składniki na ciasteczka cynamonowe.

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g brązowego cukru jasnego
  • 150 g miękkiego masła bez soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru kryształu
  • 250 g mąki pszennej

Posypka cynamonowa:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego jasnego
  • 2 łyżki cukru kryształu

Jak zrobić ciasteczka cynamonowe.

Posypka cynamonowa: w miseczce połączyć cynamon z cukrem kryształem i brązowym cukrem.

Do miski włożyć miękkie masło, szczyptę soli, cukier kryształ oraz brązowy cukier. Ucierać przez 3-4 minuty, aby masło lekko zintegrowało się z cukrem. Kolejno dodać jajko, przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz proszek. Składniki wymieszać po czym szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kulki o wadze około 30 g każda. Każdą kulkę obtaczać w posypce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, kulki delikatnie spłaszczać dłonią tak aby każda kulka uzyskała średnicę około 5-u centymetrów. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na co najmniej 10 minut do wystygnięcia.

Cynamonowe ciasteczka
Ciasteczka z cynamonem

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka cynamonowe.

Układając ciasteczka na blasze do pieczenia należy zachować pomiędzy nimi dość spory odstęp. W trakcie pieczenia wielkość ciasteczek zwiększy i jeśli będą one ułożone zbyt blisko siebie, złączą się ze sobą w jedną całość a tego nie chcemy.

Ciasteczka powinny być upieczone po 15 minutach. Jeśli jednak widzicie, iż nie są lekko złote po wierzchu, zostawcie je na dodatkowe 2 minuty. Wszystko zależy tak naprawdę od piekarnika jaki macie w domu. W moim po 15-u minutach ciasteczka były gotowe.

Z podanych ilości wyszły mi 24 ciasteczka.

Szukasz przepisów na ciasteczka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka guziki.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *