Śliwki kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Pamiętam mamę przygotowującą w antycznej kuchence suszone śliwki. Gałęzie drzew w naszym sadzie uginały się pod ciężarem owoców śliwek węgierek. Ten typ śliwki był wtedy chyba jednym z najbardziej popularnych. Nie wiem tak naprawdę czy nie było innych odmian czy węgierki tak wszystkim smakowały.
Z owych węgierek babcia robiła najpyszniejsze na świecie powidła a śliwki w occie z opowieści, które słyszałam były jedną z głównych przekąsek na każdym weselu w czasach młodości moich rodziców. Kto by teraz pomyślał o robieniu śliwek w occie? Mało kto pewnie pamięta już te smaki.
Tak jak dawniej dżem śliwkowy przygotowywany był w każdym prawie domu, tak dzisiaj tylko nieliczne gospodynie domowe nadal kontynuują tę tradycję. Ja sama ze śliwek piekę ciasta i używam ich jako dodatku do mięs. Nie mam niestety czasu na robienie dżemów czy ich suszenie.
Poniżej mam dla Was przepis na pyszne ciasto śliwkowe na kruchym spodzie. Śliwki oraz kruche ciasto łączy ze sobą lekka pianka budyniowa. Ja zazwyczaj piekę to ciasto ze śliwkami ale myślę, iż inne owoce takie jak jagody, wiśnie, truskawki czy agrest równie dobrze by się w tym cieście sprawdziły.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kruche ciasto śliwkowe.
Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 6 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 12 dkg margaryny
- 1 jako
- 40 dkg śliwek
Pianka budyniowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami.
Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Mieszać delikatnie w palcach do momentu, w którym składniki zaczynają się ze sobą łączyć. W tymże momencie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Spód ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie, na ciasto położyć papier do pieczenia, na którym wysypać ziarna np. grochu celem obciążenia ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Pianka: białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Kiedy białka są już wystarczająco sztywne partiami dodawać cukier puder. Pod koniec ubijania dodać po łyżce budyniu.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić każdą wzdłuż.
Podpieczony spód ciasta po 15 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika. Na ciasto wylać pianę budyniową, na wierzch której wyłożyć połówki śliwek, jedną obok drugiej skórką do dołu. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika na 45 minut. Upieczone i wystudzone ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto ze śliwkami.
Forma, której użyłam była okrągła, porcelanowa i miała średnicę 25-centymetrów.
Budyń śmietankowy zastąpić można budyniem waniliowym.
Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sernik Oreo z winogronami.
Dodaj komentarz