Przepis na rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego wypełnione kremem czekoladowym z dodatkiem malin, to pomysł na pyszny deser. Jeśli bazujemy na kupnym cieście, to ten deser zrobić można w około godzinę. Krem czekoladowy ma kremową konsystencję, jest intensywnie czekoladowy oraz nieprzesadnie słodki a pokruszone maliny swoim lekko-kwaskowym smakiem, fajnie komponują się z całością.

Przygotowanie rurek zaczynamy od zawinięcia ciasta francuskiego na metalowych foremkach do rurek, ułożeniu ich na blaszce i upieczeniu. W momencie, w którym piecze się ciasto warto jest skupić się na zrobieniu kremu. Najpierw w garnku podgrzewamy śmietankę i kiedy gorąca dodajemy do niej cukier oraz czekoladę, mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Kolejno, studzimy i kiedy płyn czekoladowy jest zimny, miksujemy w międzyczasie dodając najpierw mascarpone a w późniejszym etapie pokruszone maliny. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim każdą z uprzednio upieczonych i wystudzonych rurek.

Rurki układamy na talerzyku do serwowania i posypujemy cukrem pudrem. Ten czekoladowy deser jest idealnym wypiekiem na każdą imprezę, smakuje super podany do weekendowej kawy lub zjedzony bez okazji. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na rurki z ciasta francuskiego i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na rurki z ciasta francuskiego
Rurki z ciasta francuskiego

Składniki na rurki z ciasta francuskiego.

  • 1,5 opakowania ciasta francuskiego (412 g)

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki (30 %)
  • 30 g cukru kryształu
  • 3 łyżki pokruszonych mrożonych malin

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis na rurki z ciasta francuskiego
Rurki z ciasta francuskiego

Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i kroimy wzdłuż jego krótszego boku na pasy o szerokości 2,5 centymetra każdy. Kolejno, kawałki ciasta zawijamy na metalowych foremkach do rurek w taki sposób, aby kawałki ciasta zachodziły lekko na siebie. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 24-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczone rurki studzimy.

Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka, doprowadzamy do zagotowania lecz nie gotujemy. Wyłączamy ogień i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz cukier, po czym mieszamy do momentu, w którym składniki się rozpuszczą i dobrze połączą.

Wystudzony płyn czekoladowy wlewamy do miski i ubijamy go przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i kontynuujemy ubijanie przez nieco ponad minutę – krem powinien dobrze zgęstnieć. Do gotowego kremu czekoladowego wkładamy pokruszone maliny i delikatnie mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wypełniamy nim każdą rurkę z ciasta. Wypełnione kremem rurki posypujemy cukrem pudrem a przed podaniem przetrzymujemy je w lodówce.

Przepis na rurki z ciasta francuskiego
Rurki z ciasta francuskiego

Warto wiedzieć robiąc rurki z ciasta francuskiego.

Przy układaniu rurek na blaszce do pieczenia należy zachować odstępy pomiędzy każdą ze sztuk. W trakcie pieczenia ciasto wyrasta i jeśli ułożone zbyt blisko siebie, rurki mogą się posklejać.

Ciasto francuskie w momencie zawijania na foremki powinno być zimne. Jeśli przed włożeniem rurek do piekarnika ciasto zbytnio się ogrzeje, to należy blaszkę z rurkami włożyć na kilka minut najpierw do lodówki a dopiero potem do piekarnika.

Lubisz rurki z kremem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rurki z kremem.

Przepis na rurki z ciasta francuskiego
Rurki z ciasta francuskiego
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rurki z ciasta francuskiego
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *