Wieczory zaczynają się wydłużać i pogoda robi się już pomału jesienna. Na długie wieczory najlepsza jest zatem książka, szklanka ciepłej herbaty i ciastko do niej 🙂
Lubię kiedy ciastka, które popijam herbatą są kruche i chrupiące. A jeszcze bardziej lubię moczyć je w tejże gorącej herbacie i zajadać je mięciutkie i ciepłe.
Oczywiście nie wszystkie ciastka nadadzą się do herbaty. Jeśli ciasta przełożone są masą czy dżemem to lepiej w herbacie ich nie moczyć, co najwyżej je nią popijać.
Ciastka z suszonymi owocami, czekoladą, orzechami idealnie sprawdzą się zarówno podane z herbatką jak i z mlekiem.
Ja połączyłam wszystkie składniki i przygotowałam pyszne ciacha z białą czekoladą, orzechami makadamia i żurawiną.
Robiłam te ciasta w ubiegłym roku na prezent świąteczny dla rodziny. Napiekłam ich cały stos. Ciastka zapakowałam w ozdobną folię i przewiązałam kokardą. Wyglądały rewelacyjnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasteczka z orzechami makadamia.
- 25 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 dkg masła bez soli
- 12 dkg cukru kryształu
- 10 dkg brązowego cukru jasnego
- 1 jajko
- 5 dkg białej czekolady
- 5 dkg suszonej żurawiny
- 7 dkg orzechów makadamia
Jak zrobić ciastka z orzechami makadamia.
Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać cukier kryształ i cukier brązowy, po czym utrzeć wymienione składniki na jednolitą masę. Dodać jajko, a następnie mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę białą czekoladę, grubo krojone orzechy i żurawinę. Wyrobić ciasto dłonią.
Z wyrobionego ciasta formować kulki o średnicy trzech centymetrów, które następnie spłaszczać na grubość dwóch centymetrów.
Ciastka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciastka z białą czekoladą.

Orzechy makadamia zastąpić możemy innymi orzechami takimi jak np. orzechy nerkowca czy orzechy laskowe.
Zamiast żurawiny możemy użyć suszone rodzynek.
Jeśli chcecie uzyskać dość duże ciastka formujcie większe kulki. Ja chciałam aby moje ciasteczka po upieczeniu miały średnią wielkość i nie były za duże.
Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bezglutenowe ciastka z mąki teff.
Dodaj komentarz