Ryby i to różnego rodzaju, owoce morza w tym krewetki, ośmiornice czy małże – uwielbiam w każdej postaci.
W zależności od tego co chcę przygotować zawsze sięgam po odpowiednią rybę. Wybór jest ogromny i lista dań, do których można wykorzystać ryby czy owoce morza jest niemalże niekończąca się.
Do przygotowania ryb smażonych wybieram głównie dorsza, solę, mintaja czy doradę.
Jeśli grilluję czy zapiekam ryby to sięgam po tuńczyka, łososia lub halibuta.
Do sosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia.
Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju. Nie lubię śledzi w occie czy soli a te w oleju sprawdzają mi się zawsze.
Śledzie w oleju stały się też głównym składnikiem mojej sałatki. Dodałam do nich tylko kilka dodatkowych składników takich jak kukurydza czy papryka.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę śledziową.
- 8 płatów śledziowych w oleju
- 150 g kukurydzy w puszce
- 200 g papryki marynowanej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 łyżek majonezu
Jak zrobić sałatkę śledziową.
Jajka ugotować na twardo. Powinno to zająć siedem minut. Kiedy ugotowane wystudzić, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski.
Do tej samej miski włożyć śledzie pokrojone w kawałki o szerokości jednego centymetra każdy, paprykę krojoną w paski oraz kukurydzę.
Dodać sól, pieprz, śmietanę i majonez. Wymieszać bardzo dokładnie.
Sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę śledziową z papryką.

Osobiście nie przepadam za solonymi śledziami ale jeśli nie macie nic przeciwko nim możecie te w oleju solonymi właśnie zastąpić.
Papryka, której użyłam była marynowana. Do kupienia w każdym sklepie chyba, że sami robicie paprykę marynowaną w domu.
Uważajcie z solą. Ja dodałam jej dosłownie szczyptę. Śledzie są słone, majonez też nadaje sałatce dość wyraźnego smaku. Użyjcie najpierw odrobinę soli a jeśli stwierdzicie, że jednak jest jej za mało wtedy dopiero dodajcie trochę więcej.
Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pastę z wędzonej makreli.
Dodaj komentarz