Kanapki często bywają suche. Zwłaszcza wtedy kiedy nie używamy do ich posmarowania wystarczającej ilości smarowidła.
Sięgając po pasty kanapkowe z całą pewnością zapobiegniemy suchości naszych kanapek.
Pasty czy też inaczej smarowidła na kanapki przygotować możemy z warzyw, ryb, sera, jajek. Wykorzystać możemy takie składniki na jakie w danym momencie mamy smak.
Z warzyw do past idealnie nadadzą się bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory. Jeśli sięgamy po ryby to na pewno warto skusić się na makrelę czy wędzonego łososia.
W przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi jeszcze bułeczkami z buraczkiem ćwikłowym. Przepis na bułki macie tutaj: Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową.
- 25 dkg sera białego (mielony)
- 6 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 świeżych listków bazylii
Jak zrobić pastę kanapkową.
Serek przełożyć do miski. Pomidory pokroić w małą kostę. Dodać sól oraz drobno krojone listki bazylii. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką.
Podawać z pieczywem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową.
Użyłam mielonego już serka białego.
Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową konsystencję pasty zmiksujcie składniki blenderem.
Lubisz suszone pomidory? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę szpinakową z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów.
Dodaj komentarz