Kulki z ziemniaków i marchewki
||

Kulki ziemniaczano-marchewkowe

Warzywne kulki, które idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu.

Kulki z ziemniaków i marchewki
Obiad

Dzisiaj odpoczywam i relaksuję się. Znalazłam jednak chwilę na zrobienie małego co nieco. Warzywne kulki są wyjątkowo łatwe do przygotowania dzięki czemu nie trzeba się przy nich za wiele napracować. Powinny przypaść do gustu nie tylko wegetarianom.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kulki ziemniaczano-marchewkowe.

  • 2 średniej wielkości ugotowane marchewki
  • 1 duży ugotowany na twardo ziemniak
  • 1 zielona cebula
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych
  • ketchup do serwowania

Jak zrobić kulki ziemniaczano-marchewkowe.

Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misce połączyć starte warzywa, dodać do nich sól, roztopione masło oraz drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Jajo rozbić i roztrzepać widelcem. Połowę jajka dodać do warzywnej masy. Masę delikatnie wyrobić widelcem. Formować kulki wielkości 3 centymetrów. Obtaczać je w pozostałej połowie roztrzepanego jajka, a następnie w orzechach.

Gotowe kulki układać na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem.

Kulki ziemniaczane
Kulki marchewkowe z ziemniakami

Warto wiedzieć robiąc kulki ziemniaczano-marchewkowe.

Marchew i ziemniaki powinny być ugotowane na twardo. Po wbiciu w nie widelca nie powinny się rozpadać.

Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kulki ziemniaczano-marchewkowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *