Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, pomidorami i serem Parmezan to proste danie, które podać można na lunch lub obiad. Do przygotowania faszerowanej cukinii sięgnęłam tylko i wyłącznie po same warzywa, do farszu nie dodawałam mięsa. Dodatkowo, danie to nie zawiera glutenu, co na pewno ucieszy te osoby, które glutenu unikają.
Faszerowaną cukinię przygotować można zarówno z zielonej jak i z żółtej cukinii. Ja najczęściej sięgam po cukinię zieloną, głównie dlatego, iż jest ona szerzej dostępna aniżeli cukinia żółta. Warto jest także wybrać okazy młode i w miarę szerokie, gdyż będzie je łatwej faszerować. Jeśli macie zatem w domu cukinię i nie wiecie co z niej przygotować, polecam poniższy przepis na cukinię faszerowaną.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na cukinię faszerowaną.
- 8 dkg kaszy jaglanej
- 5 dkg sera Parmezan
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka listków bazylii
- 25 dkg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1,2 kg cukinii
Jak zrobić cukinię faszerowaną.
Do garnka wlać wodę, zagotować i na gotującą wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu przez 8 minut. Ugotowaną kaszę przelać przez sitko i wystudzić.
Cukinię umyć, osuszyć i rozkroić każdą wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć środek, który pokroić na małe kawałki. Na patelnię wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory oraz uprzednio wydrążony środek z cukinii. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu.
W miseczce wymieszać kaszę jaglaną z podsmażonymi warzywami, serem Parmezan, solą, pieprzem i drobno krojoną bazylią. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić łódeczki z cukinii. Cukinię zapiekać przez 15 minut, po czym ostrożnie wyjąć z piekarnika i wypełnić farszem. Cukinię faszerowaną wstawić do piekarnika na 25 minut, ta sama temperatura co poprzednio. Upieczoną cukinię podawać kiedy jeszcze ciepła.

Warto wiedzieć robiąc cukinię faszerowaną.
Wybierając cukinię warto sięgnąć po średniej wielkości, młode sztuki. Taka cukinia na ogół nie ma pestek, jest miękka i szybciej się piecze.
Z warzyw, które smażymy na patelni powinno nam odparować w miarę jak najwięcej wody. Warzywa powinny uzyskać nieco gęstą konsystencję.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę z salami i cukinią.

Smaczne nadzienie i fajnie, że wege. 🙂