Pasta kanapkowa z awokado, jajka i rzodkiewki
Niemalże wszystkie pasty kanapkowe mają to do siebie, iż są szybkie do zrobienia oraz mało czasochłonne i bez większego znaczenia jest to czy mówimy o paście z warzyw, owoców morza, ryb, serów, wędlin czy mięs. Nie jestem w stanie stwierdzić, która pasta kanapkowa jest moją ulubioną, gdyż lubię większość z nich ale w pierwszej piątce na pewno znalazłaby się pasta z zielonej soczewicy. Tym razem jednak mam dla was przepis na pastę kanapkową z awokado, jajka i rzodkiewki, która to pasta bazuje tylko i wyłącznie na warzywach oraz na jajkach. Do smaku doprawiam ją solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny a wszystkie elementy pasty łączę ze sobą przy pomocy majonezu.
Ta prosta pasta na kanapki idealnie sprawdza się zaserwowana na śniadanie, kolację, lunch oraz przekąskę. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut w przypadku kiedy wykorzystujemy ugotowane już jajka. Jeśli jednak jajka musimy ugotować w momencie, w którym robimy pastę, to jej przygotowanie włącznie z ugotowaniem jajek zajmuje około 20 minut. Samo przygotowanie tej bezmięsnej pasty kanapkowej sprowadza się do pokrojenia drobno jej składników oraz ich doprawienia. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pastę kanapkową z jajkiem, rzodkiewką i awokado i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową z awokado, jajka i rzodkiewki.
- 1 duże awokado
- 100 g rzodkiewki
- 3 duże jajka ugotowane na twardo
- 80 g majonezu
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 mała zielona cebulka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g tartego sera żółtego

Jak zrobić pastę kanapkową z awokado, jajka i rzodkiewki.
Zieloną cebulkę drobno pokroić, obrane awokado pokroić w dużą kostkę, którą dodatkowo lekko przesiekać. Posiekane awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę, podobnie zrobić z jajkiem, przy czym jajko jeszcze przesiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać tarty ser żółty, majonez, sól oraz pieprz i wymieszać. Pastę kanapkową podawać z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową z awokado, jajka i rzodkiewki.
Jajka na twardo gotowałam przez 9 minut w wodzie osolonej szczyptą soli.
Zieloną cebulkę zastąpić można szczypiorkiem lub koperkiem.
Poniżej kilka propozycji na domowe pieczywo, na którym podać można pastę jajeczno-warzywną.
- chleb bez mąki
- szybkie rogaliki serowe
- chlebek z cukinią i żółtym serem
- bułki pszenne na jogurcie
- chleb z chia i suszonymi pomidorami
Lubisz dania z awokado? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane kremem z awokado.

