Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą to pyszny pomysł na pyszne śniadanie. Pasty kanapkowe zrobić można z jajek, sera białego, warzyw pieczonych, warzyw surowych, ryb i całej masy innych produktów jarskich oraz mięsnych.
Na śniadanie idealnie sprawdzą się pasty, które są sycące i zapewnią nam energię na co najmniej kilka godzin. Jak dla mnie pasty na bazie jajek oraz na bazie sera białego sprawdzają się tutaj najlepiej.
Guacamole, pesto, ajvar, humus wszystkie są pyszne ale bardziej do przekąszenia w ciągu dnia. Na drugie śniadanie jak znalazł 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na pastę jajeczną.
- 3 jajka
- 10 dkg tuńczyka w zalewie własnej bądź w oleju
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki rzeżuchy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 łyżka oliwy

Jak zrobić pastę jajeczną z tuńczykiem.
Jajka ugotować na twardo, powinno to zając około 8-9 minut. Ugotowane jajka obrać, wystudzić po czym zetrzeć na tarce – ja użyłam tarki o średnich oczkach.
W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, utarte jajka, tuńczyka uprzednio odciśniętego z zalewy bądź z oleju, odrobinę soli i pieprzu. Dodać dość grubo krojoną rzeżuchę i dokładnie wymieszać.
Pieczywo tostowe z obu stron przesmarować oliwą. Ułożyć na patelni i zapiekać na średnim ogniu do momentu, w których będzie ono wystarczająco chrupkie i przypieczone.
Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości jednego centymetra każdy. Pastę jajeczną podawać z tostowymi paluchami.

Warto wiedzieć robiąc pastę jajeczną.
Tuńczyk, którego użyjemy może być w sosie własnym, w oleju bądź w wodzie.
Przyprawiając pastę uważajmy z ilością użytej soli. Ja użyłam dosłownie szczyptę soli i pieprzu. Pastę jest bardzo łatwo przesolić.
Jeśli nie chcemy zapiekać tostów na patelni możemy oczywiście użyć tostera.
Warto w domu nasiać więcej rzeżuchy. Rośnie ona bardzo szybko i jest mega zdrowa. Z jajkami komponuje się znakomicie.
Lubisz pasty kanapkowe? Sprawdź nasz przepis na Pastę paprykowo-jajeczną.
Dodaj komentarz