Puszyste placuszki jogurtowe podane z bananami i syropem klonowym to danie mączne od jedzenia, którego nie można się oderwać. Są idealne na śniadanie, na kolację, na deser oraz na lunch. Przygotowanie tych prostych placuszków jogurtowych zajmuje tylko kilka minut. Cały proces zaczynam od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, natomiast żółtka łączę z cukrem, jogurtem greckim, wanilią oraz mąką. Do tych składników w końcowym etapie dodaję sztywną pianę z białek. Jako, iż lubię kiedy moje placuszki są dość małych rozmiarów, to jednego placuszka formuję z jednej łyżki ciasta. Można oczywiście formować również większe placuszki, te będą jednak potrzebowały nieco więcej czasu na patelni.
Te szybkie placuszki jogurtowe smażę na maśle klarowanym, gdyż smażone na maśle smakują zdecydowanie lepiej. Bananów celowo nie dodaję do ciasta. Nie robię tego z dwóch powodów. Po pierwsze placki bez dodatku owoców są lżejsze, a po drugie w tym akurat przypadku wolę kiedy owoce są surowe i nie smażą się wraz z ciastem. Zachęcam was to sięgnięcia po ten przepis na placuszki jogurtowe z bananami i syropem klonowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na placuszki jogurtowe.
- 25 dkg jogurtu greckiego
- 12 dkg mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 2 jajka “L”
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- masło klarowane
- 2 duże banany
- syrop klonowy

Jak zrobić placuszki jogurtowe.
Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do żółtek dodać ekstrakt waniliowy oraz cukier kryształ i utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Następnie dodać jogurt grecki, a po nim przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ja wszystkie te kroki wykonuję przy pomocy ręcznego miksera. Kolejno, delikatnie wmieszać pianę z białek, najlepiej przy pomocy ręcznego ubijaka.

Patelnię o grubym dnie wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca zmniejszyć ogień. Gorącą patelnię przesmarować masłem klarowanym, po czym za pomocą łyżki nakładać ciasto jogurtowe. Placuszki smażyć na średnim ogniu z tendencją do małego, przez około 7-8 minut. W połowie smażenia placuszki przewrócić na drugą stronę.
Banany obrać i pokroić na cienkie plasterki. Usmażone placuszki podawać z plasterkami bananów, polane syropem klonowym.

Warto wiedzieć robiąc placuszki jogurtowe.
Z podanych ilości składników wychodzi około 25 sztuk małych placuszków. Jedna łyżka ciasta jogurtowego równa się jeden placuszek.
Ekstrakt z wanilii zastąpić można cukrem waniliowym.
Banany nie są jedynymi owocami, które sprawdzają się jako dodatek do tych placuszków. Równie dobrym dodatkiem są truskawki, morele oraz borówki. Tak naprawdę sięgnąć można po większość miękkich owoców.
Lubisz placuszki z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Racuchy drożdżowe ze śliwkami.


Pysznie wyglądają. Nie robiłam nigdy takich. Musze spróbować