Kremowe i intensywnie kawowe w smaku tiramisu to włoski deser, który nie wymaga pieczenia. Ten prosty przepis na tiramisu bazuje na serku mascarpone, kakao, cukrze, jajkach, mocnej kawie oraz biszkoptach. Przygotowanie tiramisu zaczynam zawsze od przygotowania naparu z kawy. Kawę przygotować można w ekspresie do kawy lub zaparzyć w kubku. Ważne jest jednak, aby w momencie jej użycia do deseru nie zawierała fusów. Zaparzoną kawę odstawiam na chwilę, aby wystygła po czym łączę ją z odrobiną cukru oraz likierem. Kiedy nasączenie jest już niemalże zimne zabieram się za przygotowanie kremu z cukru, jajek oraz mascarpone. W pierwszym kroku ucieram żółtka z cukrem, później dodaję do nich mascarpone, a na końcu ubite białka.
Każdy biszkopt dokładnie namaczam w nasączeniu, układam w naczyniu lub na blaszce na ciasto, pokrywam kremem z serka i posypuję kakao. Tiramisu buduję z dwóch warstw biszkoptów oraz kremu, dlatego też te same kroki powtarzam ponownie. Tak przygotowany deser przykrywam folią spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki. Pozwala to biszkoptom nieco bardziej namoknąć, a kremowi zgęstnieć.
To łatwe do przygotowania tiramisu zachwyca smakiem i prostotą. W wersji tradycyjnej deser ten opiera się na surowych jajkach, dlatego też takie to jajka znajdziecie w poniższym kremie z mascarpone. Można oczywiście zrobić ekspresowe tiramisu, które nie zawiera jajek a śmietankę kremówkę, jednak nie będzie to już tradycyjne tiramisu. Ten deser bez pieczenia polecam podawać na imprezach okolicznościowych bądź bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego bez pieczenia i szybko. Poniżej kilka propozycji na desery bez pieczenia, jeśli jesteście zwolennikami tego typu słodkości.
- mus czekoladowy
- sernik na zimno z owocami
- trufle kokosowe
- kogel-mogel z owocami
- torcik borówkowy bez pieczenia
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na włoskie tiramisu.
- 50 dkg serka mascarpone
- 28 dkg biszkoptów ladyfinger
- 250 ml zaparzonej mocnej kawy np. espresso
- 3 jajka “L”
- 8 dkg cukru pudru
- 3 dkg ciemnego kakao
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

Jak zrobić włoskie tiramisu.
Zaparzoną, zimną kawę espresso wlać do miseczki, dodać likier, wanilię, 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać.
Serek mascarpone wyjąć z lodówki na około 20 minut przed dodaniem go do deseru. Jajka sparzyć wrzącą wodą, po czym oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać połowę pozostałego cukru pudru i utrzeć na kremową, puszystą konsystencję. Do masy jajecznej dodać mascarpone, nie na raz a po łyżce ucierając nieustannie. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno, do tak ubitej piany stopniowo dodać pozostały cukier puder, cały czas ubijając. Pianę delikatnie wmieszać do masy z żółtek i mascarpone.
Każdy biszkopt moczyć przez kilka sekund w naparze z kawy i likieru, po czym układać jeden obok drugiego w prostokątnym naczyniu. Biszkopty pokryć połową kremu mascarpone i posypać połową kakao. Na kakao ułożyć drugą warstwę biszkoptów, pozostały krem i ponownie posypać kakao. Naczynie owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc włoskie tiramisu.
Dodatek alkoholu w nasączeniu nie jest obowiązkowy, ale według mnie zmienia on smak tego deseru. Jeśli nie macie w domu likieru Amaretto to możecie go zastąpić ciemnym rumem bądź whisky.
Można także dodać tartą czekoladę, ale nie jest to składnik obowiązkowy.
Deser przygotowałam w prostokątnej blasze do pieczenia o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Nigdy nie nasączam od raz wszystkich biszkoptów, a jedynie tyle ile potrzebuję na pierwszą warstwę. Każdy nasączony biszkopt od razu wkładam do formy, w której robię deser i układam jeden obok drugiego.
Lubisz desery z dodatkiem kawy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z kawą.


Dodaj komentarz