Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybkie danie obiadowe, które przygotować można w prosty sposób. Do przygotowania kurczaka w sosie potrzebne jest mięso drobiowe, suszone pomidory, świeże liście szpinaku, czosnek oraz śmietanka. Do tego oczywiście odrobina soli oraz pieprz do smaku. Mięso, po które sięgam na ogół robiąc to danie to filety z kurczaka, chociaż równie smaczne będzie mięso z udźca. Mięso najpierw podsmażam na odrobinie oliwy, a potem dodaję także czosnek, pomidory oraz szpinak. Pod niemalże sam koniec gotowania wlewam wymieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną śmietankę – dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, iż sos nabiera gęstszej konsystencji. Całość gotuję jeszcze przez chwilkę, po czym podaję od razu po ugotowaniu.
Gotowe danie podaję z ugotowanym na sypko ryżem, lecz można je zaserwować również z ziemniakami, z makaronem lub z kaszą. Jeśli decydujemy się na dodatek ryżu czy też ziemniaków, to dodatkowo surówka ze świeżych warzyw będzie dobrym dopełnieniem całości. Postawić można na salsę z pomidorów lub sałatkę na bazie zielonej sałaty. Zapraszam was do przygotowania tego pysznego dania z kurczaka i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
- 5 dkg suszonych pomidorów
- 200 ml wrzącej wody
- 40 dkg filetów z kurczaka
- 12,5 dkg liści szpinaku
- 200 ml śmietanki (30%)
- 1/2 łyżeczka soli (płaska)
- 1/4 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Do miski włożyć suszone pomidory, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Kolejno, wyjąć z wody i pokroić na cienkie paseczki.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone mięso włożyć na patelnię, dodać oliwę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Kolejno dodać pokrojone na paseczki pomidory i smażyć przez 3-4 minuty, potem włożyć liście szpinaku i dalej smażyć tym razem przez 2-3 minuty. W miseczce wymieszać wodę, w której moczyły się pomidory, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Płyn z miseczki wlać do smażących się na patelni składników, dodać sól oraz pieprz. Zagotować całość i gotować razem na małym ogniu przez około 3 minuty.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Jeśli liście szpinaku są bardzo duże, to należy pokroić je na mniejsze paseczki. Małe oraz średnie liście szpinaku dodaję w całości. Szpinak przed dodaniem warto jest umyć i osuszyć.
Robiąc to danie sięgam po suszone pomidory, które nie są marynowane w żadnej zalewie. Tego typu pomidory są twarde dlatego też najpierw zalewam je wodą, moczę w niej przez chwilę, a dopiero po kilu minutach je kroję i dodaję do dania. Jeśli użyjecie pomidorów w zalewie oliwnej to ich nie ma potrzeby namaczać.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka Fajitas.


Dodaj komentarz