Placki tortilli mogą być podstawą zarówno przekąsek jak i dań głównych. Wystarczy wypełnić je nadzieniem i podać na zimno bądź zapiec w piekarniku. W sklepach dostępne są tortille pszenne, kukurydziane, pszenno-kukurydziane, pełnoziarniste, z dodatkiem ziaren i wiele innych. Możemy zatem urozmaicać smak naszych dań nie tylko dzięki użytym dodatkom ale również plackom tortilli, po które w danym momencie sięgamy. Jak sami widzicie wybór takich wrapów jest całkiem spory.
Dodatki oraz składniki główne, które rewelacyjnie sprawdzają się zestawione z tortillą to drób, sery, owoce morza oraz warzywa. Sięgać można również po inne rodzaje mięsa oraz inne składniki główne, lista jest całkiem spora. Fajnymi dodatkami do składników głównych są sosy w tym chili, guacamole czy sos czosnkowy, ale tutaj także każdy inny sos sprawdzi się równie dobrze, gdyż wszystko zależy od tego z czym go połączymy.
Jednym z takich połączeń, które świetnie sprawdza się w tortilli jest serek kremowy, sałata rukola oraz suszone pomidory. Wydaje się to być całkiem banalne połączenie i takie, które zawiera tylko kilka składników, ale zapewniam was, iż rezultat smakowy jest zaskakujący. Lekko pikantny smak rukoli komponuje się świetnie z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i delikatnym smakiem serka. Te proste roladki z tortilli są idealne jako przekąska, podana na imprezach bądź zabrane do pracy czy też szkoły na lunch. Robi się je bardzo szybko i są niezwykle proste do przygotowania. Sprawdzą się zwłaszcza w tych sytuacjach, w których odwiedzają nas niezapowiedziani goście bądź nie mamy za wiele czasu na gotowanie. Polecam wam poniższy przepis na roladki z tortilli z rukolą i suszonymi pomidorami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki z tortilli z rukolą i suszonymi pomidorami.
- 4 placki tortilli (245 gr)
- 6 dkg sałaty rukoli
- 10 dkg suszonych pomidorów w zalewie
- 20 dkg serka kremowego
Dodatkowo:
- wykałaczki

Jak zrobić roladki z tortilli z rukolą i suszonymi pomidorami.
Każdy placek tortilli dokładnie posmarować serkiem kremowym, na którym to serku ułożyć listki sałaty rukoli oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zaczynając od jednej ze stron zwinąć całość w rulon. Kolejno, odciąć kawałek z każdego końca rulonu po to, aby je wyrównać, po czym każdy rulon przekroić na cztery części. Każdą z roladek spiąć wykałaczką, a następnie ustawić w pozycji pionowej na talerzyku do serwowania. Roladki z tortilli przetrzymywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.

Warto wiedzieć robiąc roladki z tortilli z rukolą i suszonymi pomidorami.
Serek kremowy, którego należy użyć to serek typu Philadelphia lub Light Cheese.
Pomidory użyte do przygotowania tych roladek powinny być z zalewy oliwnej. Takie pomidory są miękkie i jest je łatwo pokroić.
Lubisz roladki z tortilli? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z tortilli z szynką i serem.







Dodaj komentarz