Koper włoski, inaczej fenkuł to roślina, która w surowej formie znajduje zastosowanie we wszelakiego rodzaju sałatkach oraz surówkach. Jego lekko słodki, anyżowy smak świetnie łączy się zarówno z owocami jak i z warzywami. Dobrym akompaniamentem do kopru włoskiego jest jabłko, seler naciowy, figa, winogrono, pomarańcz, gruszka, melon oraz arbuz. Z kolei zioła, które warto jest z nim łączyć to koper, tymianek i kminek. Poza tym orzechy włoskie, orzechy pekan oraz migdały bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatek to tego warzywa. Warzywo to podawać można w formie surowej, gotowanej, pieczonej bądź grillowanej. Podany w formie surowej jest chrupiący ale jednocześnie miękki i w tej to też formie ma on najbardziej intensywny anyżowy aromat.
W moim domu po koper włoski sięgam robiąc surówki oraz sałatki. W surówkach wykorzystuję go na świeżo, w przypadku sałatek zdarza mi się go grillować. Na sałatkę z grillowanym koprem włoskim oraz mozzarellą zapraszam tym razem. Poza koprem w tej sałatce znalazły się również inne dodatki takie jak pomarańcz, sałata radicchio oraz marynowane kapary. Całość po wierzchu skropiłam odrobiną sosu balsamicznego. Bez wątpienia ta sałatka jest połączeniem wielu smaków. Jeśli kojarzycie sałatę radicchio to wiecie, iż jest to cykoria sałatowa i jak na cykorię przystało ma ona w sobie lekką gorycz. Marynowane kapary mają kwaśny, nieco octowy posmak, a sos balsamiczny charakteryzuje się lekką słodyczą.
Sałatka z kopru włoskiego to danie podawane na zimno. Świetnie sprawdza się jako przystawka bądź przekąska. Można ją śmiało zabrać na lunch lub podać na kolację, jest lekka ale jednocześnie sycąca. Ten przepis na sałatkę z kopru włoskiego i mozzarelli jest łatwy, a sałatkę przygotujecie w niespełna 20 minut.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z kopru włoskiego i mozzarelli.
- 25 dkg kopru włoskiego
- 12,5 dkg mozzarelli di bufala
- 2 duże pomarańcze (około 40 dkg)
- 1 łyżka marynowanych kaparów
- 10 dkg sałaty radicchio
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego

Jak zrobić sałatkę z kopru włoskiego i mozzarelli.
Koper włoski pokroić na cienkie plastry, natrzeć olejem i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillować na średniej wielkości ogniu przez około 10 minut, a w trakcie grillowania przewrócić na drugą stronę. Ugrillowane plastry kopru włoskiego wystudzić.
Pomarańczę obrać ze skórki, po czym z każdej cząstki usunąć białą błonkę. Liście sałaty radicchio pokroić na szerokie plastry, a mozzarellę porwać w palcach na mniejsze kawałki.
Na talerzu do serwowania ułożyć kawałki sałaty radicchio, grillowane plastry kopru włoskiego, kawałki mozzarelli oraz cząstki pomarańczy. Po wierzchu posypać kaparami i skropić sosem balsamicznym.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z kopru włoskiego i mozzarelli.
Obranie pomarańczy i pokrojenie jej na segmenty zaczynam od ułożenia pomarańczy na deseczce i odkrojenia skórki ostrym nożem. Robię to ruchami pionowymi z góry ku dołowi – nóż powinien przylegać możliwie jak najbliżej skórki. Kiedy skórka jest już odkrojona, tym samym ostrym nożem wycinam indywidualne cząstki pomarańczy, starając się je wycinać bezpośrednio przy otaczającej je białej błonce.
Dobrym sposobem na pozbycie się goryczy z sałaty radicchio jest włożenie pokrojonych jej liści do lodowatej wody. Należy je odstawić na kilka minut, po czym odlać na durszlak i osuszyć przed dodaniem do sałatki.
Sałatkę po wierzchu oprószyć można odrobiną soli oraz pieprzu.
Lubisz dania z koprem włoskim? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z kopru włoskiego.


Nie ma nic lepszego niż taka wiosenno-letnia sałatka