Kofty z wołowiny z wieprzowiną
|

Kofty

Kofty to małe pulpety zrobione z mięsa mielonego. Najczęściej jest to mieszanka mięsa wołowego z jagnięcym. Często też spotkać można połączenie wieprzowiny z wołowiną. Na takie właśnie połączenie zdecydowałam się i ja. Pierwotnie miałam w zamiarze zrobić Kofty z wołowiny i jagnięciny, nie dostałam jednak nigdzie mielonej jagnięciny. Problemu z zakupem wieprzowiny nie miałam dlatego też to po nią sięgnęłam.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kofty z mięsa mielonego
Kofty

Składniki na Kofty.

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 80 g cebuli
  • 20 g świeżej natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka krojonej mięty

Jak zrobić Kofty.

Mięso włożyć do miski. Dodać startą na tarce o dużych oczkach cebulę, drobno krojoną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i drobno krojona miętę. Wyrobić masę mięsną dłonią. Kiedy masa schodzi się w całość wziąć ją w dłonie i kilka razy uderzyć masą intensywnie wrzucając ją w miskę, tak aby wybić powietrze. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

Mięso wyjąć z lodówki. Podam dwa sposoby na uformowanie mięsa.

  1. Wziąć w dłoń trochę mięsa, uformować kulkę o średnicy 5-6 centymetrów, którą delikatnie rozpłaszczyć. Pośrodku rozpłaszczonej kulki położyć patyczek do szaszłyków. Owinąć patyczek mięsem i uformować coś na kształt grubego wałka.
  2. Wziąć w dłoń odrobinę mięsa i formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Kulki delikatnie spłaszczać i za pomocą dwóch palców formować w każdej kulce dwa rowki. W trakcie smażenia pozwolą one na szybsze wytopienie się tłuszczu.

Kofty można piec na grillu lub na patelni. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać, kiedy gorąca zmniejszyć ogień na średni. Na patelnie wkładać Kofty. Piec z obu stron do momentu, w którym Kofty są dość dobrze przypieczone.

Podawać z sałatą zieloną i warzywami, sosami: musztardą, ketchupem lub sosem tzatziki. Kofty fajnie smakują także podane w chlebku pita. Przepis na domowy chlebek pita macie TUTAJ.

Kofty z mięsa mielonego
Kofty

Warto wiedzieć robiąc Kofty.

Nie ważne na jakie połączenie mięs się zdecydujecie robiąc Kofty. Ważne aby nie użyć tylko i wyłącznie mięsa, które nie ma w sobie zbyt dużo tłuszczu np. wołowego. Zawsze warto dodać kawałek tłustego mięsa. Tłuszcz pomaga smażyć się Koftom. Mięso bez tłuszczu nie upieczenie się równie dobrze i Kofty będą po prostu suche.

Szukasz przepisów na dania z grilla? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szaszłyki drobiowe.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *