Burrito to danie kuchni meksykańskiej i jest to wypełniona nadzieniem tortilla, która po zwinięciu przybiera kształt cylindra. Tortillę wypełnia się wytrawnym nadzieniem, który zawiera mięso takie jak wołowina, kurczak bądź wieprzowina i często również inne dodatki takie jak chociażby ryż, fasola z puszki, świeże warzywa, ser, guacamole bądź salsa. Danie to konsumuje się na ciepło po podgrzaniu, na przykład w piekarniku bądź na patelni.
Przepis na burrito, którym dzielę się poniższej, to przepis na proste danie obiadowe ale też takie, które zabrać można na lunch do pracy lub na piknik. Jeśli chodzi o mięso, to w tym akurat burrito postawiłam na mielone mięso wołowe. Mięso przesmażyłam z cebulą, czosnkiem, przyprawami, odrobiną koncentratu pomidorowego oraz wody. W międzyczasie ugotowałam ryż długoziarnisty na sypko. Do tego typu dań lubię używać ryżu w torebkach i tak też zrobiłam i tym razem. Ryż gotowałam przez 15 minut, po czym wystudziłam go i dopiero kiedy zimny wyjęłam z torebek. Świeże warzywa pokroiłam na mniejsze kawałki a warzywa z puszki odlałam z zalewy, w której się znajdowały. Kiedy wszystkie elementy burrito miałam przygotowane zabrałam się za ich połączenie.
Na pszennym placku tortilli ułożyłam warstwami ryż, warzywa, ser oraz nadzienie a następie zwinęłam całość w coś na kształt krokieta, który owinęłam folią aluminiową. Folia aluminiowa z tym przypadku sprawia, iż burrito nie rozpada się w trakcie podgrzewania i ma zwartą formę. Dodatkowo, owinięte w folię burrito z łatwością możemy przechowywać w lodówce, mając pewność, iż tortilla nie stanie się sucha. Jak już wspomniałam burrito podgrzać można w piekarniku, na patelni lub jak ja to robię w opiekaczu. Po wyjęciu z opiekacza wystarczy przekroić burrito na pół, usunąć folię i podać gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany i odrobiny soku z limonki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na burrito.
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50 g cebuli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu
- 1/4 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 400 g ugotowanego ryżu
- 6 placków tortilli pszennej
- 100 g świeżych pomidorów
- 120 g zielonej sałaty
- 150 g tartego sera żółtego
- 20 g czerwonej cebuli
- 120 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- kwaśna śmietana i sok z limonki do podania

Jak zrobić burrito.
Do garnka wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4 minuty. Kolejno dodać mięso mielone, które w trakcie smażenia starać się nieco rozdrobnić łyżką. Kontynuować smażenie przez 8 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy, koncentrat oraz wodę. Kontynuować gotowanie na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.
Na blacie kuchennym ułożyć placek tortilli, na jednej z jego stron położyć sporą ilość ugotowanego ryżu, na nim ułożyć usmażone mięso, zieloną sałatę, czerwoną fasolę, kukurydzę, pomidory, czerwoną cebulę oraz żółty ser. Założyć boki ku środkowi i zwinąć burrito, po czym owinąć je folią aluminiową i włożyć do opiekacza na 12 minut. W połowie czasu opiekania burrito przewrócić. Podawać z kwaśną śmietaną, skropione sokiem z limonki.

Warto wiedzieć robiąc burrito.
Placki tortilli, których użyłam miały średnicę 25-u centymetrów każdy. Placki należy wyjąć z opakowania, w którym się znajdują dopiero w momencie formowania burrito, nie róbmy tego wcześniej i nie pozostawiajmy ich na blacie kuchennym, gdyż mogą nam obeschnąć. Tortille z takimi plackami będzie nie tylko trudno zwinąć lecz przesuszone mogą pękać.
Sięgnęłam po sałatę rzymską lecz dobrze sprawdzi się tutaj również sałata lodowa oraz mieszanka sałat.
Każdą tortillę należy wypełnić nadzieniem i dodatkami lecz z ich ilością nie ma co przesadzać, ponieważ będzie nam ciężko zwinąć całość. Proporcje składników podane w liście powyżej należy podzielić na sześć części, po to aby każdy placek tortilli zawierał taką samą ilość nadzienia.
Lubisz dania z wołowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Policzki wołowe w sosie z czerwonego wina.


Ekstra. Koniecznie wypróbuję przepis