Tzatziki to dip ogórkowy pochodzący z Grecji. Najczęściej podawany jest jako dodatek do dań mięsnych z grilla. Można go spożywać także z warzywami oraz pieczywem. Podstawą tzatzików są świeże ogórki, do których dodaje się czosnek oraz jogurt grecki. Często dodatkowymi składnikami są również oliwa z oliwek, koperek jak i sok z cytryny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Tzatziki.
- 50 dkg ogórka sałatkowego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku (suszony lub świeży)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 450 ml jogurtu greckiego
Jak zrobić Tzatziki.
Ogórki obrać ze skórki po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski. Wsypać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach odlać sok. Kolejno dodać 1/2 łyżeczkę soli, drobno krojony koperek, przeciśnięty przez prasę czosnek, sok z cytryny oraz jogurt grecki. Wymieszać. Odstawić na kilka minut przed podaniem.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc Tzatziki.
Jogurt grecki zastąpić możecie mieszanką kwaśnej śmietany i jogurtu naturalnego w proporcjach 50/50.
Jeśli nie chcecie aby tzatziki podeszły wodą wyjmijcie miąższ z ogórków a dopiero potem zetrzyjcie je na tarce.
Szukasz przepisów na sosy do dań z grilla? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos peri-peri.
Dodaj komentarz