Sałatka z cukinii z dzikim ryżem i fetą
||

Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu

Cukinia i fasolka szparagowa to połączenie, które sprawdzi się fantastycznie w sałatce. Świeżej fasolki nie mogłam jeszcze dostać w sklepie ale to nic, gdyż mrożona była jak znalazł. Do sałatki dodałam także ser feta i orzechy pekan. Całość doprawiłam prostym sosem jogurtowym.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu z orzechami
Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu

Składniki na sałatkę z cukinii.

  • 350 g cukinii
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 łodygi selera naciowego (100 g)
  • 50 g kiełków brokuła
  • 100 g dzikiego ryżu
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów pekan
  • 200 g sera feta

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/6 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić sałatkę z cukinii i dzikiego ryżu.

Cukinie pokroić w słupki o długości 5-u centymetrów i szerokości 1 centymetra.

Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować włożyć cukinię i fasolkę. Zagotować ponownie i od momentu zagotowania się gotować na małym ogniu przez 9-10 minut. Ugotowane warzywa wyłożyć na durszlak a następnie wystudzić.

Dziki ryż wsypać na miseczkę, dodać zimną wodę i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach odlać wodę.

Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować wsypać ryż. Gotować 35 minut od momentu zagotowania się ponownie wody. Ugotowany ryż odlać na durszlak i wystudzić.

Do miski włożyć wystudzony ryż, wystudzoną cukinię oraz fasolkę. Dodać krojoną w kostkę fetę, orzechy pekan, kiełki z brokuła i drobno krojonego selera.

W kubku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i drobno krojonym szczypiorkiem. Sosem zalać składniki w misce. Wymieszać.

Smacznego!

Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu z orzechami
Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z cukinii.

Gotując dziki ryż należy do garnka dodać dość sporą ilość wody. Ryż ma wolno pływać w wodzie, ziarna nie powinny się ze sobą sklejać.

Orzechy pekan zastąpić można orzechami włoskimi.

Użyłam mrożonej, zielonej fasoli szparagowej.

Lubisz sałatki z cukinią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z cukinii.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *