Cukinia i fasolka szparagowa to połączenie, które sprawdzi się fantastycznie w sałatce. Świeżej fasolki nie mogłam jeszcze dostać w sklepie ale to nic, gdyż mrożona była jak znalazł. Do sałatki dodałam także ser feta i orzechy pekan. Całość doprawiłam prostym sosem jogurtowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z cukinii.
- 35 dkg cukinii
- 20 dkg mrożonej fasolki szparagowej
- 3 łodygi selera naciowego (10 dkg)
- 5 dkg kiełków z brokuła
- 10 dkg dzikiego ryżu
- 2 łyżeczki soli
- 5 dkg orzechów pekan
- 20 dkg sera feta
Sos:
- 15 dkg jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- pęczek świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić sałatkę z cukinii i dzikiego ryżu.
Cukinie pokroić w słupki o długości 5-u centymetrów i szerokości 1 centymetra.
Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować włożyć cukinię i fasolkę. Zagotować ponownie i od momentu zagotowania się gotować na małym ogniu przez 9-10 minut. Ugotowane warzywa wyłożyć na durszlak a następnie wystudzić.
Dziki ryż wsypać na miseczkę, dodać zimną wodę i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach odlać wodę.
Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować wsypać ryż. Gotować 35 minut od momentu zagotowania się ponownie wody. Ugotowany ryż odlać na durszlak i wystudzić.
Do miski włożyć wystudzony ryż, wystudzoną cukinię oraz fasolkę. Dodać krojoną w kostkę fetę, orzechy pekan, kiełki z brokuła i drobno krojonego selera.
W kubku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i drobno krojonym szczypiorkiem. Sosem zalać składniki w misce. Wymieszać.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z cukinii.
Gotując dziki ryż należy do garnka dodać dość sporą ilość wody. Ryż ma wolno pływać w wodzie, ziarna nie powinny się ze sobą sklejać.
Orzechy pekan zastąpić można orzechami włoskimi.
Użyłam mrożonej, zielonej fasoli szparagowej.
Lubisz sałatki z cukinią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z cukinii.
Dodaj komentarz