Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz dodaję przepis na ciasto Leśny mech na bloga. Po raz pierwszy próbowałam zrobić to ciasto jakieś dwa lata temu i posłużyłam się wtedy przepisem znalezionym w internecie. Ciasto wylądowało wtedy w koszu, gdyż wyszło tragicznie. Od tamtej pory unikałam pieczenia tego ciasta, aż do dzisiaj.
Ciasto Leśny mech, na które przepis znajdziecie poniżej, upiekłam na wyliczonych przeze mnie proporcjach składników. Ciasto jest puszyste, lekkie i dobrze wypieczone. Polecam Wam tenże przepis na ciasto Leśny mech.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Leśny mech.
Ciasto szpinakowe:
- 15 dkg szpinaku mrożonego w liściach
- 4 jajka (20 dkg)
- 25 dkg mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dkg cukru pudru
- 150 ml oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 15 dkg serka mascarpone
- 50 ml zimnej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 ml śmietanki kremówki (36%)
- 7 gr żelatyny
Krem malinowo-truskawkowy:
- 5 dkg malin
- 5 dkg truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 ml zimnej wody
- 7 gr żelatyny
- 10 dkg mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
Dodatkowo: świeże maliny, truskawki i borówki

Jak zrobić ciasto Leśny mech.
Ciasto szpinakowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę (potrzebujemy 15 dkg szpinaku już po odciśnięciu z niego wody). Szpinak włożyć do wysokiego kubka, wlać olej. Zmiksować na masę o jednolitej konsystencji.
Jajka wbić do garnka, dodać szczyptę soli i cukier puder. Ubić na puszystą, niemalże białą masę. Powinno to zająć około 8 minut. Do ubitych jajek mniejszymi partiami wlać zmiksowany szpinak z olejem, cały czas ubijając.
Mąkę wraz z proszkiem przesiać przez sitko, po czym dodać ją do ubitych składników w misce, mieszając szybko połączyć wszystkie składniki w całość. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Kiedy ciasto jest już zimne odkroić odrobinę jego górnej warstwy tak, aby wyrównać całość. Kolejno, ciasto przekroić wzdłuż na dwie połowy. W środku jednej z połówek wyciąć szklanką koło o średnicy 9- centymetrów. Resztki ciasta, które zostają po odkrojeniu odłożyć na chwilę do przeschnięcia, podsuszone zmiksować w malakserze lub pokruszyć drobno palcami.

Masa cytrynowa: do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać ją przez 30 sekund w mikrofali. Do gorącej żelatyny wsypać cukier puder oraz wlać sok z cytryny. Wymieszać i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, kolejno dodać mascarpone i tężejącą żelatynę. Ubijać razem przez kilka sekund.
Pierwszy blat ciasta włożyć do formy, w której piekło się ciasto. Na blat wylać tężejącą masę cytrynową, na którą położyć blat ciasta z wyciętym środkiem (nie dociskać ciasta do masy). Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut.
Masa malinowo-truskawkowa: do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach włożyć do mikrofalówki na 30 sekund. Maliny i truskawki zmiksować po czym przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte owoce wymieszać z gorącą żelatyną i cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno, kolejno dodać mascarpone i tężejące puree owocowe.
Ciasto, które było przez 20 minut w lodówce wyjąć. Tężejącą masą owocową wypełnić wycięty w cieście otwór, dodać kilka borówek. Pozostałą masę wylać na ciasto (odłożyć 3-4 łyżki do udekorowania ciasta) i równomiernie wysmarować. Ciasto wstawić do lodówki na 10 minut, aby masa lekko stężała. Ciasto wyjąć z formy. Po wierzchu i po bokach posmarować ciasto masą, którą posypać okruszkami ciasta. Górę ciasta udekorować malinami, borówkami i truskawkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasto “Leśny mech”.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22 centymetrów.
Ciasto piekłam w piekarniku bez termoobiegu a jego upieczenie zajęło mi 55 minut. Ciasto lepiej chwilę dłużej potrzymać w piekarniku, aniżeli miałoby być surowe.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Sernik Baileys z truskawkami.

Dodaj komentarz