Sałatka warstwowa to sałatka, która swoim wyglądem przypomina ciasto. Oczywiście tym ciastem nie jest i nie jest na słodko. Owa sałatka zrobiona może być z warzyw, mięsa, ryb. Te elementy są zmienne. Stałym elementem każdej sałatki warstwowej są natomiast krakersy. To dzięki krakersom właśnie sałatka swoim kształtem przypomina ciasto.
Jedząc sałatkę warstwową nie potrzebujecie dodatkowej ilości pieczywa. Jest ona wystarczająco zapychająca dzięki obecności w niej krakersów. Dodatkowo, sałatka prezentuje się bardzo efektywnie przez co przyciąga zawsze chętnych do jej skonsumowania 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę warstwową.
- 60 dkg filetów z piersi kurczaka
- 27 sztuk krakersów
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżki śmietany
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- pęczek szczypiorku
Jak zrobić sałatkę warstwową z kurczakiem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wylać olej, dodać krojonego kurczaka, zioła prowansalskie oraz sól. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Mięso powinno być miękkie a ewentualne soki powinny odparować. Kiedy mięso jest już usmażone należy je wystudzić i bardzo drobno posiekać.
Jajka ugotować na twardo (7 minut), obrać po czym oddzielić żółtka od białek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki z utartymi białkami dodać 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Żółtka na ten moment pozostawić tak ja są.
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Kiszone ogórki również obrać a następnie zetrzeć na tarce dużych oczkach. W miseczce połączyć cebulę, ogórki, siekanego kurczaka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę ketchupu. Dobrze wymieszać.
Złożenie sałatki: na desce bądź na półmisku do serwowania ułożyć 9 sztuk krakersów jeden obok drugiego. Krakersy przykryć połową masy z kurczaka. Na kurczaka położyć kolejne 9 sztuk krakersów a na nich pozostałą część kurczaka. Na kurczaka wyłożyć ostatnie 9 krakersów, które pokryć masą z białek. Białka posypać tartymi żółtkami. Sałatkę po wierzchu udekorować drobno krojonym szczypiorkiem.

Smacznego!
Warto robiąc sałatkę warstwową.
W sklepach znaleźć można różne smaki krakersów. Poza standardowymi solonymi dostępne są krakersy z serem, ziołami, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Ja sięgnęłam po te z solą i pieprzem właśnie. Z tego tez powodu nie dodawałam do mojej sałatki dodatkowej ilości pieprzu.
Ogórki po obraniu ze skórki i starciu na tarce należy lekko odcisnąć. Zbyt dużo soku z ogórków sprawi, iż krakersy nam nasiąkną.
Mięsko z kurczaka zastąpić możecie tuńczykiem, żółtym serem lub warzywami takimi jak na przykład papryka.
Lubisz sałatki z kurczakiem w roli głównej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z marynowanego kurczaka z porem.
Dodaj komentarz