Eton mess jest tradycyjnym deserem angielskim. Deser ten to połączenie bitej śmietany z bezami i owocami. Owoce, które najczęściej spotkać można w tym deserze to truskawki, borówki, jeżyny i maliny.
Nazwa deseru najprawdopodobniej wzięła się od jego wyglądu. “Mess” czyli bałagan i tak też ten deser nieco wygląda. Wszystkie składniki połączone są ze sobą w jedną masę o kilku konsystencjach.
Co by nie mówić jest to jeden z moich ulubionych deserów i zajadałam się nim bardzo często w okresie kiedy mieszkałam w Anglii.
Do przygotowania mojej wersji deseru poza bitą śmietaną użyłam również serka mascarpone. Niestety ale angielska śmietanka wykorzystywana w tym deserze ma nieco inną konsystencję niż kremówka. Jak dla mnie sama śmietana kremówka w tym deserze byłaby niewystarczająca.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Eton mess.
Domowe bezy:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 22 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Bita śmietana z mascarpone:
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 10 dkg serka mascarpone
- 4 sztuki owoców marakui
- 125 gr borówek
- 8 sztuk bezików
Jak zrobić deser Eton mess.
Bezy: białka włożyć do miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać przesiany przez sitko cukier puder. Cały czas ubijać. Pod koniec ubijania dodać ocet.
Ubitą masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dowolnej tali do dekoracji wyciskać bezy o średnicy 4-5 centymetrów. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik a bezy pozostawić w nim do zupełnego wystygnięcia.
Bita śmietana z owocami: do miski wlać zimną kremówkę, ubić na pół sztywno po czym dodać mascarpone i ubić razem na sztywno. Do masy dodać połamane na małe kawałki bezy oraz borówki. Z owoców marakui wyciągnąć środek i przełożyć do miseczki. Do pucharków włożyć część masy, następnie odrobinę marakui oraz borówek i ponownie masę i znów marakuję. Po wierzchu deser udekorować bezikami i borówkami.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc Eton mess.
Do masy śmietanowej nie dodawałam żadnego cukru, gdyż bezy są bardzo słodkie.
Marakuja ma lekko kwaskowy smak. Połączona ze słodkimi bezikami nadaje niesamowity smak deserowi.
Ja zrobiłam domowe bezy. Z proporcji podanych wyżej wyjdzie Wam więcej aniżeli 8 sztuk bezików. Te bezy, których nie użyjecie możecie łatwo przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Morelowy deser z tapioką.
Pięknie wygląda ten deser 🙂
Dziękuję 🙂