Pączki to okrągłe, lekko brązowe przysmaki zrobione z ciasta drożdżowego. Najczęściej wypełniane są marmoladą owocową, różaną, budyniem lub czekoladą. Po wierzchu posypane mogą być cukrem pudrem lub polane lukrem.
Kilka lat temu piekąc pączki napełniałam je nadzieniem przed ich usmażeniem. Nie było to najlepsze rozwiązanie dlatego, iż po usmażeniu w pączku robiły się duże dziury z powietrzem, tuż nad marmoladą. Obecnie wypełniam pączki kiedy już są usmażone i zimne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pączki.
- 60 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła bez soli
- 6 żółtek
- 250 ml mleka
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 3 dkg świeżych drożdży
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej słonecznikowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- marmolada, dżem, budyń lub czekolada do nadziania pączków
Jak zrobić pączki.

Mleko podgrzać. Powinno być letnie.
Masło rozpuścić. Powinno być płynne i letnie.
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Drożdże powinny wyrosnąć i powinny na nich pojawić się pęcherzyki powietrza.
Do miski włożyć żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Utrzeć na masę o jednolitej, puszystej konsystencji. Do utartych żółtek dodać wyrośnięte drożdże, letnie mleko, przesianą przez sitko mąkę. Wyrabiać minutę po czym dodać otartą skórkę pomarańczową, spirytus i masło.
Ciasto wyrabiać albo ręcznie albo robotem kuchennym z nakładką hak przez 10 minut. Po 10-u minutach miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 centymetra. Szklanką wycinać okrągłe pączki. Pączki układać na desce lekko oprószonej mąką. Pączki odstawić do wyrośnięcia. Powinny zwiększyć swoją objętość.
Do niskiego, szerokiego garnka wlać olej. Rozgrzać. Kiedy gorący wykładać wyrośnięte paczki. Każdego pączka brać w dłoń i kłaść na olej górną warstwą pączka ku dołowi. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Studzić.
Zimne pączki napełnić wybranym przez siebie nadzieniem i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pączki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szklanka, którą wycinałam pączki miała 6 centymetrów średnicy.
Z podanych ilości wyszło mi 30 sztuk pączków.
Pączki najlepiej nadziewać przy użyciu długiej i cienkiej tylki.
Lubisz wypieki drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brioche z migdałami.
Dodaj komentarz