Cordon bleu to to danie, które wywodzi się z Szwajcarii. Składa się z sera i szynki owiniętych sznyclem a następnie panierowanych w jajku i bułce tartej.
Poza sznyclem cielęcym bo to o nim mowa w tym daniu wykorzystać można również mięso z kurczaka oraz rybę.
Ryba była moim wyborem. Poza rybą do cordon bleu dodałam także boczek, który bardzo dobrze podkreślił smak ryby i połączył się idealnie z szynką i serem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rybę cordon bleu.
- 4 filety rybne (kostka mrożona)
- 4 plastry szynki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 5 dkg sera Gouda
- 5 dkg sera Gruyere
- 3 małe jajka
- bułka tarta
- 4 długie plastry surowego boczku
- olej do smażenia
Jak zrobić cordon bleu.
Kostkę rybną rozmrozić, odcisnąć z ewentualnej wody po czym oprószyć solą i pieprzem.
Ser Gruyere and ser Gouda zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Na każdej kostce rybnej ułożyć wymieszany ser, który następnie dobrze przykryć dużym plastrem szybki. Wypełnione serem i okryte szynką kostki dokładnie owinąć długimi, cienkimi plastrami boczku.
Na talerzyk wbić jajka, roztrzepać widelcem. Na osobny talerzyk wysypać bułkę tartą. Kostki rybne obtoczyć dwa razy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący ułożyć panierowane kostki rybne. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc rybę cordon bleu.
Wykorzystałam mrożoną kostkę rybną, gdyż akurat miałam ją pod ręką. Jeśli macie świeżą rybę to jej użyjcie.
Boczek kupiła krojony. Plastry były bardzo cienkie i dość długie. Jest to ważne, iż dokładniej będziemy dzięki takim plastrom mogli owinąć kostkę rybną.
Lubisz dania rybne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę po grecku.
Dodaj komentarz