Rolada czekoladowa z kremem
|

Rolada czekoladowa

Klasyczna rolada czekoladowa przełożona kremową masą mascarpone to ciasto, które nigdy nie zawodzi. Rolada nie tylko pięknie się prezentuje ale również dobrze smakuje.

Zrobienie rolady jest jednocześnie łatwe i trudne. Przygotowanie ciasta jest proste. Trudności mogą pojawić się przy zwijaniu rolady. Dzieje się tak zazwyczaj kiedy ciasto jest zbyt suche.

Moja rolada wyszła mi perfekcyjna 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Rolada czekoladowa z kremem czekoladowym
Rolada czekoladowa

Składniki na roladę czekoladową.

Ciasto:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao

Masa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła bez soli
  • 100 ml śmietany kremówki (36%)
  • 200 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki galaretki wiśniowej w proszku
  • 100 ml wrzącej wody

Jak zrobić roladę czekoladową.

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek partiami dodawać cukier puder, cały czas ubijając.

Żółtka rozmieszać widelcem. Mąkę, proszek oraz kakao przesiać przez sitko.

Do ubitych z cukrem białek dodać żółtka i mąkę z proszkiem i kakao, nie na raz a partiami.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto łożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 2-3 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i delikatnie zwinąć w rulon. Odstawić na 2 godziny do zupełnego wystygnięcia.

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wlać do małej miseczki i schłodzić w lodówce.

Masa czekoladowa: do garnka wlać kremówkę oraz dodać masło. Zagotować. Do gorącej śmietanki i masła dodać połamaną czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści a masa zacznie gęstnieć. Wystudzić.

Do miski włożyć mascarpone oraz zimną masę z garnka. Wymieszać.

Zwinięte ciasto czekoladowe rozwinąć a następnie posmarować masą. Galaretkę rozłożyć na brzegu wzdłuż dłuższego boku rolady. Od strony, na której jest galaretka zawinąć ciasto w roladę.

Roladę włożyć na kilka godzin do lodówki do zupełnego zgęstnienia masy.

Gotową roladę po wierzchu można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lekko posmarować kremem czekoladowym.

Rolada czekoladowa z kremem czekoladowym
Rolada czekoladowa

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc roladę czekoladową.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiłam na stronę tylko na chwilę. Nie ściągałam z ciasta papieru do pieczenia. Ściereczka była na wierzchu ciasta a papier na spodzie. Papier usunęłam dopiero przy rozwijaniu zrolowanego ciasta.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 26 na 37 centymetrów.

Lubisz rolady? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę kawową.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *