Ciasto czekoladowe przełożone masą na jogurcie greckim z dodatkiem truskawek. Chyba ostatnie ciasto z dodatkiem świeżych truskawek jakie robię w tym sezonie. Ceny truskawek są okropne i trochę nie rozumiem co jest tego powodem. Zresztą większość owoców jak ostatnio sprawdzałam jest dużo droższa aniżeli to było w ubiegłym roku. Mam nadzieję, iż morele czy porzeczki, na które powoli zaczyna się sezon będą nieco tańsze.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami.
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 7 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 dkg kakao
- 10 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 8 dkg cukru pudru + odrobina do posypania ciasta
- 50 ml wody
- 15 gr żelatyny
- 30 dkg truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić Jogurtowiec z truskawkami.
Biszkopt czekoladowy: do miski włożyć białka wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać cukier puder, ubijając nieustannie. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Żółtka przemieszać łyżką. Do ubitych z cukrem białek dodać płynne żółtka a następnie partiami dodać mąkę. Delikatnie i szybko wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy zimne przekroić raz wzdłuż.
Masa jogurtowa: żelatynę wsypać do miseczki, zalać wodą. Odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać i wymieszać. Jogurt grecki lekko podgrzać. Do jogurtu dodać cukier puder, sok z cytryny, płynną żelatynę oraz pokrojone na kawałki truskawki. Wymieszać i odstawić do lodówki do stężenia. Kiedy masa jogurtowe jest już dobrze gęsta ale nadal płynna wyłożyć ją na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zupełnego stężenia masy. Ciasto przed podaniem lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc Jogurtowiec.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 17 na 26 centymetrów.
Jogurt grecki podgrzałam tylko odrobinę. Zrobiłam to, gdyż nie chciałam aby żelatyna po jej dodaniu do zimnego jogurtu ścięła się w grudki.
Szukasz przepisów na ciasta z truskawkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tort truskawkowy.
Dodaj komentarz