Torcik musowy z masą krówkową i wiśniami
|

Torcik musowy krówkowy z wiśniami

Kolejny weekend za nami i kolejne ciasto bez pieczenia zrobione 🙂 Tym razem postawiłam na ciasto mus z dodatkiem masy krówkowej. Jakiś już czas temu kupiłam masę krówkową o smaku kakaowym i jakoś tak leżała mi w szafce. Teraz okazała się jak znalazł. Połączyłam ją z wiśniami, które są lekko kwaśne. Całość komponowała się pysznie. Przepis na torcik musowy macie poniżej. Wypróbujcie koniecznie 😉

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Czekoladowy torcik z masą krówkową
Torcik musowy krówkowy z wiśniami

Składniki na torcik krówkowy.

  • 400 g masy krówkowej w puszce (u mnie o smaku kakaowym)
  • 27 biszkoptów ladyfingers
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 500 g wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • 40 g cukru kryształu
  • 40 ml wody
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić torcik musowy z wiśniami.

Wydrylowane wiśnie włożyć do miski. Dodać cukier kryształ, wymieszać i odstawić na 15 minut. Kolejno włożyć do garnka i zagotować. W kubku wymieszać kisiel z wodą. Kiedy wiśnie zaczynają się gotować zalać kisiel. Zagotować i gotować przez 2 minuty. Ugotowany zdjąć z ognia i wystudzić.

Do miski włożyć zimną śmietankę kremówkę. Ubić na sztywno. Dodać mascarpone i masę krówkową. Ubić razem do dokładnego połączenia się składników (kilka sekund).

Na spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów, na które wylać 1/3 masy. Na masie w kilku miejscach położyć 1/3 część wiśni w kisielu. Przykryć biszkoptami, na które dać 1/3 masy i 1/3 wiśni. Powtórzyć tę czynność jeszcze jeden raz. W sumie mają powstać 3 warstwy biszkoptów. Po wierzchu torcik posypać startą na tarce czekoladą. Torcik włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Czekoladowy torcik z masą krówkową i wiśniami
Torcik musowy krówkowy z wiśniami

Warto wiedzieć robiąc torcik musowy.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 centymetrów. Dno formy wyłożyłam folia spożywczą i na foli ułożyłam pierwszą warstwę biszkoptów.

Torcik jest bez żelatyny. Nie jest to rodzaj torciku, który będzie stał sztywno po pokrojeniu na stole przez godzinę. Jeśli chcecie taki efekt uzyskać musicie dodać co najmniej 10 g żelatyny do masy (rozpuszczonej w 50 ml wody). Na zdjęciach widzicie torcik bez żelatyny. Jak dla mnie był idealny. Masa była lekka jak mgiełka i osobiście nie miałam potrzeby dodawania żelatyny.

Szukasz przepisów na ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik Baileys z truskawkami.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *