Ptasie mleczko kojarzy mi się z typowymi dla Polski słodkościami.
Jak dotąd nie spotkałam się z tym smakołykiem w żadnym innym kraju.
Mój ulubiony smak ptasiego to waniliowy. Lubię też to o smaku czekoladowym.
Upiekłam ostatnio ciasto z dodatkiem ptasiego mleczka i przepisem na nie wkrótce się z Wami podzielę.
Zanim to nastąpi mam dla Was wersję ciasta na herbatnikach z domowym ptasim mleczkiem.
Bez pieczenia. Szybko i smacznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ptasie mleczko bez pieczenia.
- 1 galaretka wiśniowa + 200 ml wody
- 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody
- 53 dkg mleka zagęszczonego w puszce
- 20 dkg herbatników
- 20 dkg mrożonych owoców
- 200 ml wody
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny

Jak zrobić ptasie mleczko na herbatnikach.
Herbatniki podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć spód formy, w której robimy ciasto.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Osobno wiśniową osobno agrestową. Schłodzić do momentu aż zaczynają tężeć.
Do garnka włożyć mrożone owoce oraz wodę. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Zmiksować. Do jeszcze gorącej masy dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Mleko zagęszczone podzielić na dwie części.
Ubić pierwszą część mleka z tężejącą galaretką. Nie ubijać zbyt długo, gdyż masa będzie sztywna i ciężko będzie ją wyłożyć na herbatniki.
Ubite mleko z galaretką równomiernie rozprowadzić po herbatnikach. Schłodzić przez parę minut w lodówce.
Na schłodzoną warstwę masy wylać tężejąca masę z owoców leśnych.
Drugą część mleka ubić z tężejącą galaretką agrestową. Wylać na masę z owoców leśnych.
Jeśli chcemy mieć mozaikowy wzorek wylejmy masę agrestową na niestężałą jeszcze masę owocową. Wystarczy wtedy wykałaczką nakreślić kilka linii w poprzek i wzdłuż i zrobi nam się mozaika. Jeśli natomiast chcemy uzyskać linię prostą, upewnijmy się, iż przed warstwą z galaretką agrestową masa owocowa jest już tężejąca.
Po wylaniu masy agrestowej na wierzch układamy pozostałe herbatniki. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto ptasie mleczko.
Forma jakiej użyłam miała wielkość 21 na 31 centymetrów.
Bez owocowej wstawki ciasto jest bardzo słodkie. Ja osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami. Jeśli jednak Wy takie lubicie nie dodawajcie wkładki owocowej.
Jeśli chodzi o owoce jakich użyłam, były to owoce leśne, mrożone.
Lubisz słodkie desery bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na Baton Mars z płatkami
Dodaj komentarz