Sałata zielona podana sama mało komu smakuje. Odrobina sosu, różnego rodzaju niemalże od razu zmienia jej smak.
Wczoraj na obiad przygotowałam spaghetti i jako dodatek do niego podałam sałatę. Wszyscy byli nią zachwyceni.
Sałata skomponowała się bardzo fajnie z sosem pomidorowym i pulpecikami. Częściowo pewnie dlatego, iż sos z jakim ją podałam to sos serowy wykonany z sera pleśniowego.
Ser pleśniowy ma dość charakterystyczny smak więc warto go zestawić z czymś słodkim. Ja postawiłam na żurawinę. Połączenie godne polecenia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatę z sosem serowym.
- 2 średnie główki sałaty rzymskiej
- 150 g kwaśnej śmietany
- szczypta pieprzu cayenne
- 70 g sera pleśniowego
- 2 łyżki suszonej żurawiny

Jak zrobić sałatę z serem i żurawiną.
Do wykonania tego dania użyłam sałaty o śmiesznej nazwie mały klejnot 🙂 Nawet nie wiedziałam, iż tak nazwa sałaty little gem jest tłumaczona z języka angielskiego.
Sałatę opłukać, osuszyć i nie krojąc nożem a odrywając, odseparować liście. Liście sałaty ułożyć na półmisku do serwowania bądź na dużym talerzu.
Do wysokiego pojemnika wlać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy oraz szczyptę pieprzu cayenne. Zmiksować na gładką konsystencję.
Sałatę bardzo dokładnie polać przygotowanym sosem. Po wierzchu całość posypać żurawiną.

Warto wiedzieć robiąc sałatę z sosem serowym i żurawiną.
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam tę sałatę użyłam tylko żurawiny jako dodatku.
Robiąc ją jednak po raz kolejny pomyślałam, iż trochę ją urozmaicę. Poza żurawiną sałatę posypałam także prażonymi orzechami nerkowca. Totalna bomba. Zachęcam Was do wypróbowania tej opcji.
Lubisz sałatki z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę kurczak curry.
Dodaj komentarz