Faszerowane pieczarki na obiad są naprawdę fajnym pomysłem. Proste do zrobienia, podane z odrobiną ketchupu będą prawdziwym hitem.
Ja najczęściej faszerowane pieczarki podaję jako przekąskę. Nie dbam o to czy są ciepłe czy nie. Zaserwowane na zimno smakują równie dobrze.
Przepis na faszerowane pieczarki macie poniżej. Do tej wersji pieczarek faszerowanych dodałam także mozzarellę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na faszerowane pieczarki.
- 12 kapeluszy pieczarek (około 4 cm średnicy każdy)
- 6 kulek mini mozzarelli
- 3 małe lub 2 duże jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Farsz:
- 30 dkg pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 1/6 łyżeczki soli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mąki
Jak zrobić pieczarki z mozzarellą.
Kapelusze pieczarek oczyścić, wyjąć nóżki i zdjąć skórkę. Nóżki i skórkę przełożyć do osobnej miseczki i wykorzystać do farszu.
Farsz: pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć na patelnię. Dodać masło i starte pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, do momentu w którym woda z pieczarek zupełnie odparuje. Na ostatnie 10 sekund przed zakończeniem smażenia dodać sól oraz mąkę. Pieczarki zdjąć z ognia i wystudzić.
Każdą kulkę mozzarelli podzielić na pół.
Przygotować dwie miseczki. Do jednej wsypać bułkę tartą a do drugiej wbić jajka. Jajka roztrzepać widelcem. Do każdego kapelusza pieczarek włożyć połowę kuli mozzarelli oraz farsz pieczarkowy. Dokładnie przykryć po czym uformować w kulkę. Każdą kulkę obtoczyć dwa razy w jajku i dwa razy w bułce tartej. Gotowe pieczarki włożyć na 30 minut do lodówki.
Do garnka wlać olej. Kiedy gorący wkładać wyjęte bezpośrednio z lodówki kulki pieczarkowe. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone pieczarki wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc smażone pieczarki.
Podwójna panierka sprawi, iż w trakcie smażenia z pieczarek nie wypłynie mozzarella.
Oleju w garnku powinno być na tyle aby pieczarki mogły w nim swobodnie pływać.
Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bliny z kawiorem z grzybów leśnych.
Dodaj komentarz