Klasyczna rolada czekoladowa przełożona kremową masą mascarpone to ciasto, które nigdy nie zawodzi. Rolada nie tylko pięknie się prezentuje ale również dobrze smakuje.
Zrobienie rolady jest jednocześnie łatwe i trudne. Przygotowanie ciasta jest proste. Trudności mogą pojawić się przy zwijaniu rolady. Dzieje się tak zazwyczaj kiedy ciasto jest zbyt suche.
Moja rolada wyszła mi perfekcyjna 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę czekoladową.
Ciasto:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 100 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła bez soli
- 100 ml śmietany kremówki (36%)
- 200 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki galaretki wiśniowej w proszku
- 100 ml wrzącej wody
Jak zrobić roladę czekoladową.
Ciasto: białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek partiami dodawać cukier puder, cały czas ubijając.
Żółtka rozmieszać widelcem. Mąkę, proszek oraz kakao przesiać przez sitko.
Do ubitych z cukrem białek dodać żółtka i mąkę z proszkiem i kakao, nie na raz a partiami.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto łożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 2-3 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i delikatnie zwinąć w rulon. Odstawić na 2 godziny do zupełnego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wlać do małej miseczki i schłodzić w lodówce.
Masa czekoladowa: do garnka wlać kremówkę oraz dodać masło. Zagotować. Do gorącej śmietanki i masła dodać połamaną czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści a masa zacznie gęstnieć. Wystudzić.
Do miski włożyć mascarpone oraz zimną masę z garnka. Wymieszać.
Zwinięte ciasto czekoladowe rozwinąć a następnie posmarować masą. Galaretkę rozłożyć na brzegu wzdłuż dłuższego boku rolady. Od strony, na której jest galaretka zawinąć ciasto w roladę.
Roladę włożyć na kilka godzin do lodówki do zupełnego zgęstnienia masy.
Gotową roladę po wierzchu można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lekko posmarować kremem czekoladowym.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc roladę czekoladową.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiłam na stronę tylko na chwilę. Nie ściągałam z ciasta papieru do pieczenia. Ściereczka była na wierzchu ciasta a papier na spodzie. Papier usunęłam dopiero przy rozwijaniu zrolowanego ciasta.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 26 na 37 centymetrów.
Lubisz rolady? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę kawową.
Dodaj komentarz