Czosnek niedźwiedzi to roślina jadalna o właściwościach leczniczych. Poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie krwi. Jest stosowany przy przeziębieniach i problemach z układem oddechowym. To tylko jedne z nielicznych plusów czosnku niedźwiedziego.
Warto zatem sięgać po ten czosnek i sięgać po niego często. Najlepszy będzie oczywiście czosnek świeży ale suszony jest również dobry do marynat oraz sosów.
Świeży czosnek można mrozić. Wystarczy go oczyścić, umyć w wodzie, osuszyć na ściereczce i pokroić.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pesto.
- 15 dkg świeżego czosnku niedźwiedziego
- 150 ml oliwy z oliwek
- szczypta soli (u mnie himalajska)
- 6 dkg orzechów (u mnie pistacjowe)
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.
Czosnek wypłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na duże kawałki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać orzechy, oliwę oraz szczyptę soli. Zmiksować.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pesto.
Do pesto można dodać sok z cytryny. Na podaną wyżej ilość składników wystarczy jedna łyżka soku.
Orzechy, które można użyć do pesto to orzechy włoskie, piniowe, pistacje lub brazylijskie.
Jak podawać pesto:
- z makaronem
- jako dodatek do kanapek
- użyć jako składnik przy pieczeniu bułek i chlebów
- dodać do puree ziemniaczanego
- jako dodatek do past kanapkowych
- jako sos do sałatek
- jako marynatę do mięs
- użyć jako składnik przy pieczeniu warzyw
- jako dodatek przy serwowaniu zup
Lubisz dania z pesto? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupa pomidorowa z pesto.
Dodaj komentarz