Jednym z najbardziej znanych sposobów w jaki można połączyć ze sobą warzywa jest sałatka. W formie sałatki podać można praktycznie wszystkie warzywa zarówno te surowe, gotowane jaki i marynowane. Jeśli jednak znudziła Ci się ta forma podania warzyw zrób torcik warzywny. Torcik warzywny, na który poniżej zamieszczam przepis przygotowany jest z pomidora, ogórka, sałaty oraz pieczarek. Nie jest to torcik wegetariański, gdyż dodałam do niego także szynkę oraz jajka. Wszystkie warstwy torciku w jedną całość łączy krem pieczarkowy. Ten torcik podać można na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik warzywny.
- 400 g pieczarek
- 120 g białej cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 250 g serka mascarpone
- 300 g pomidora
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 200 g ogórka zielonego
- średniej wielkości główka sałaty
- 200 g dużych plastrów szynki
Dodatkowo do dekoracji: jajka (u mnie przepiórcze), kiełki (u mnie lucerny), zioła, pomidory (u mnie koktajlowe), wstążki ogórka, rzodkiewka.
Jak zrobić torcik warzywny z szynką.
Pieczarki oczyścić, pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, 1/2 łyżeczkę soli, pieprz oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 20 do 25-u minut lub do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Usmażone pieczarki odstawić do wystygnięcia. Kolejno, zimne pieczarki przełożyć do wysokiego pojemnika, dodać mascarpone i 1/2 łyżeczkę soli. Zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję.
Pomidora oraz ogórka pokroić na cienkie plasterki. Sałatę podzielić na pojedyncze liście. Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową bądź folią spożywczą. Na dno formy położyć kilka liści sałaty, które pokryć odrobiną kremu pieczarkowego. Kolejno układać warstwy: jajka, szynki, pomidora, ogórka, sałaty, jajka, szynki, pomidora, ogórka, szynki i sałaty. Każdą kolejną warstwę smarować kremem pieczarkowym, aby składniki do siebie przylegały i łączyły się w całość. Po wierzchu torcik warzywny udekorować kawałkami warzyw, ziół i jajek. Gotowy torcik włożyć na co najmniej godzinę do lodówki, podawać z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc torcik warzywny.
Jeśli nie macie w domu blendera to pieczarki zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Po usmażeniu wymieszajcie je z serkiem mascarpone.
Torcik warzywny przygotowałam w okrągłej formie do pieczenia, która miała średnicę 21 centymetrów.
W torciku wykorzystałam prawie całą główkę sałaty, zostało mi jedynie kilka małych liści. Sięgnęłam po sałatę lodową jednak możecie również użyć sałaty masłowej.
Jajka gotowałam przez 9 minut w wodzie osolonej odrobiną soli. Ugotowane jajka zalałam bardzo zimną wodą, po czym obrałam i pokroiłam.
Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Karczochy w sosie serowym.

Dodaj komentarz