Puszysty biszkopt przełożony kremem malinowym i galaretką malinową to proste do zrobienia a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto. Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na krem malinowy jak i przepis na biszkopt. Teraz chcę Wam pokazać jak te dwa przepisy można połączyć w jedną całość. Dodatkiem, na który podaję poniżej przepis jest galaretka malinowa. Nadaje ona akcentu kolorystycznego torcikowi. Ten torcik malinowy przygotować możecie z okazji urodzin, imienin, od święta jak i do niedzielnej kawy. Torcik ładnie się prezentuje, jest lekki i ma pyszny owocowy smak.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik malinowy.
Biszkopt:
- upiec według przepisu TUTAJ
Krem malinowy:
- przygotować według przepisu TUTAJ
Galaretka malinowa:
- 20 dkg mrożonych lub świeżych malin
- 150 ml wody
- 6 dkg cukru kryształu
- 1 galaretka malinowa w proszku (75 gr)
Dodatkowo: tarta biała czekolada do dekoracji
Jak zrobić torcik malinowy.
Galaretka malinowa: do garnka włożyć maliny, cukier kryształ i wodę. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno, maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Do puree malinowego wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Formę, w której pieczony był biszkopt dokładnie wyłożyć folią spożywczą, wylać galaretkę po czym wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.
Biszkopt przekroić dwa razy tak aby powstały trzy w miarę równe blaty. Pierwszy blat biszkoptowy włożyć do formy, w której piekł się biszkopt, wylać część kremu malinowego i przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Następnie wylać kolejną część kremu malinowego, na którym ułożyć galaretkę malinową, na niej odrobinę kremu i na koniec przykryć całość biszkoptem. Torcik malinowy wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem malinowy bardzo dobrze stężał. Gotowy torcik przed podaniem posypać drobno tartą białą czekoladą.

Warto wiedzieć robiąc torcik malinowy.
Galaretkę malinową wylałam do okrągłej formy o średnicy 23-ch centymetrów. Jeśli użyjecie innego rozmiaru lub kształtu formy do pieczenia biszkoptu, upewnijcie się iż w tej samej formie przygotujecie galaretkę. Galaretka po schłodzeniu powinna mieć tę samą średnicę co biszkopt.
Jeśli po wylaniu pierwszej warstwy kremu malinowego na placek biszkoptowy stwierdzicie, iż jest on dość rzadki wstawcie formę na kilka minut do lodówki. Krem po kilku minutach nieco stężeje i układanie na nim kolejnych warstw będzie łatwiejsze.
Szukasz przepisów na ciasta z malinami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto malinowo-czekoladowe.






Dodaj komentarz