Kulki daktylowe to wegańska przekąska, którą zajadać można się w ciągu dnia lub podać na deser. Nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru. Jej podstawą są zmiksowane daktyle oraz orzechy laskowe, a całość otoczona jest chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Ten zdrowy deser jest łatwy do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki. Jest to zatem deser z trzech składników dosłownie.
Przygotowanie kulek daktylowych rozpoczynam od namoczenia daktyli we wrzącej wodzie. Ważne jest aby daktyle, których używamy były dużych rozmiarów, gdyż takie daktyle są mięsiste i można z nich w łatwy sposób usunąć skórkę. Po namoczeniu z daktyli odlewam wodę, wkładam je do pojemnika i miksuję wraz z orzechami laskowymi. Konsystencja masy daktlowo-orzechowej jest gęsta, dlatego też miksowanie zajmuje chwilkę. Zmiksowaną masę wkładam na jakiś czas do lodówki, ponieważ kiedy zimna jest ją łatwiej formować.
Po wyjęciu masy daktylowej z lodówki nabieram ją małą łyżeczką i formuję z niej małe kuleczki, które obtaczam w wiórkach koksowych. Kulki przetrzymuję w lodówce do kilku dni. Wkładam je do pojemnika, który przykrywam pokrywką ale można je także trzymać na talerzyku przykrytym folią spożywczą bądź aluminiową. Polecam wam poniższy przepis na kulki daktylowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kulki daktylowe.
- 20 dkg dużych, suszonych daktyli z pestkami
- 2 dkg mielonych orzechów laskowych
- 1,5 dkg wiórków kokosowych
- 200 ml wrzącej wody

Jak zrobić kulki daktylowe.
Daktyle włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę pod przykryciem. Kolejno, odlać wodę, a z daktyli zdjąć skórkę oraz usunąć pestki. Obrane daktyle włożyć do wysokiego pojemnika, dodać mielone orzechy laskowe i zmiksować całość na kremową, jednolitą konsystencję. Masę daktylową wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki masę nabierać łyżeczką i formować w dłoniach w małe kulki, które obtaczać w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki daktylowe ułożyć w plastikowym pojemniku, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Kulki przetrzymywać można do kilku dni.

Warto wiedzieć robiąc kulki daktylowe.
Z podanych ilość składników wychodzi około 15 kulek o średnicy 2-2,5 centymetra każda.
Sięgnęłam po suszone daktyle jumbo medjool. Ich waga po obraniu i usunięciu pestek wynosiła 18 dkg.
Lubisz dania z daktylami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z cukinii i szynki parmeńskiej.


Dodaj komentarz