Przepis na smażone papryczki padron
|||||

Smażone papryczki padron

Smażone hiszpańskie papryczki padron to jedno z moich ulubionych dań tapas. Są łatwe do przygotowania, czego potwierdzeniem jest poniższy przepis. W większości tradycyjnych menu tapas dominuje pieczywo, ziemniaki oraz wieprzowina w różnych postaciach, które bez wątpienia są bardzo smaczne. Smakują one jednak zdecydowanie lepiej, uzupełnione odrobiną świeżych produktów a jednym z takich właśnie produktów są papryczki padron. Pimientos de padrón to małe, łagodne w smaku, jasnozielone papryczki pochodzące z hiszpańskiej Galicji. Papryczki te najsmaczniejsze są w najprostszej wersji czyli smażone na gorącej oliwie i posypane odrobiną soli. Każdy bez większego wysiłku jest w stanie odtworzyć to kultowe danie tapas z domu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na smażone papryczki padron
Smażone papryczki padron

Składniki na smażone papryczki padron.

  • 250 g papryczek padron
  • szczypta soli himalajskiej
  • 60 ml oliwy z oliwek
Przepis na smażone papryczki padron
Smażone papryczki padron

Jak zrobić smażone papryczki padron.

Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i kiedy bardzo gorąca włożyć umyte i dobrze osuszone papierowym ręcznikiem papryczki padron. Smażyć przez około 3 minuty uważając, aby się nie poparzyć, gdyż w trakcie smażenia oliwa może pryskać. Papryczki po usmażeniu powinny być miękkie i miejscami mieć przypieczoną a nawet lekko zwęgloną skórkę. Przypieczoną skórkę uzyskamy poprzez pozostawienie papryczek bez mieszania na kilkanaście sekund. Smażące się papryczki od czasu do czasu mieszamy po to, aby każda strona tegoż warzywa równomiernie się usmażyła. Pod koniec smażenia a przed podaniem papryczki padron posypujemy solą.

Przepis na smażone papryczki padron
Smażone papryczki padron

Warto wiedzieć robiąc smażone papryczki padron.

Po wlaniu na patelnię oliwę z oliwek należy bardzo dobrze rozgrzać. Trzeba jednak uważać, aby w trakcie podgrzewania oliwy nie przypalić.

Sekret dobrze usmażonych i smacznych papryczek to oliwa z oliwek, sól i bardzo wysoka temperatura smażenia. I to wszystko. Do smażenia papryczek warto jest użyć patelni o grubym dnie bądź patelni żeliwnej.

Lubisz dania z papryką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grillowany halloumi z papryką.

Przepis na smażone papryczki padron
Smażone papryczki padron
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Smażone papryczki padron
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *