Smażone papryczki padron
Smażone hiszpańskie papryczki padron to jedno z moich ulubionych dań tapas. Są łatwe do przygotowania, czego potwierdzeniem jest poniższy przepis. W większości tradycyjnych menu tapas dominuje pieczywo, ziemniaki oraz wieprzowina w różnych postaciach, które bez wątpienia są bardzo smaczne. Smakują one jednak zdecydowanie lepiej, uzupełnione odrobiną świeżych produktów a jednym z takich właśnie produktów są papryczki padron. Pimientos de padrón to małe, łagodne w smaku, jasnozielone papryczki pochodzące z hiszpańskiej Galicji. Papryczki te najsmaczniejsze są w najprostszej wersji czyli smażone na gorącej oliwie i posypane odrobiną soli. Każdy bez większego wysiłku jest w stanie odtworzyć to kultowe danie tapas z domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smażone papryczki padron.
- 250 g papryczek padron
- szczypta soli himalajskiej
- 60 ml oliwy z oliwek

Jak zrobić smażone papryczki padron.
Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i kiedy bardzo gorąca włożyć umyte i dobrze osuszone papierowym ręcznikiem papryczki padron. Smażyć przez około 3 minuty uważając, aby się nie poparzyć, gdyż w trakcie smażenia oliwa może pryskać. Papryczki po usmażeniu powinny być miękkie i miejscami mieć przypieczoną a nawet lekko zwęgloną skórkę. Przypieczoną skórkę uzyskamy poprzez pozostawienie papryczek bez mieszania na kilkanaście sekund. Smażące się papryczki od czasu do czasu mieszamy po to, aby każda strona tegoż warzywa równomiernie się usmażyła. Pod koniec smażenia a przed podaniem papryczki padron posypujemy solą.

Warto wiedzieć robiąc smażone papryczki padron.
Po wlaniu na patelnię oliwę z oliwek należy bardzo dobrze rozgrzać. Trzeba jednak uważać, aby w trakcie podgrzewania oliwy nie przypalić.
Sekret dobrze usmażonych i smacznych papryczek to oliwa z oliwek, sól i bardzo wysoka temperatura smażenia. I to wszystko. Do smażenia papryczek warto jest użyć patelni o grubym dnie bądź patelni żeliwnej.
Lubisz dania z papryką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grillowany halloumi z papryką.


Dzięki za inspirację. Już zapisuję przepis – papryczki wyglądają pysznie!