Bulion z warzyw
||||

Bulion warzywny

Bulion warzywny to wywar robiony z wody i warzyw. Warzywa, które najczęściej wykorzystywane są do przygotowania bulionu to: marchew, korzeń pietruszki, cebula, seler korzeniowy oraz por. Warzywa te są podstawą bulionu, który w zależności od pożądanego smaku wzbogacić można ziołami czy pikantną papryką.

Bulionu najczęściej używam do zup, risotto, sosów, duszenia warzyw i mięs. Bulion przetrzymywać można w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się także do mrożenia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bulion z warzyw
Bulion warzywny

Składniki na bulion warzywny.

  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 100 g białej cebuli (w łupce)
  • pęczek zieleniny: lubczyk, natka pietruszki, seler
  • 150 g kalarepy
  • 500 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera korzeniowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 250 g pora
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 l wody

Jak zrobić bulion warzywny.

Do dużego garnka włożyć pokrojone na duże kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę i kalarepę. Wlać wodę, dodać liść laurowy, ziarna jałowca i ziele angielskie. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Kolejno dodać pokrojonego na duże kawałki pora, selera naciowego, sól oraz pieprz. Gotować przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania włożyć zieleninę. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Bulion z warzyw
Bulion warzywny

Warto wiedzieć robiąc bulion warzywny.

Nie obierałam warzyw ze skórki a jedynie bardzo dobrze je umyłam. Często bulion przygotowywany jest z resztek warzyw w tym ze skórki właśnie, dlatego nie ma potrzeby jej usuwać.

Czasami zdarza mi się robić bulion z dodatkiem pikantnej papryki suszonej. Papryczki używam z całości, nie mielonej.

Bulion można mrozić. Wystarczy wlać go do plastikowych butelek lub małych pojemników i włożyć do zamrażalnika.

Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak, sprawdź nasz przepis na Domowe spring rolls z warzywami.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *