Bardzo prosty do przygotowania torcik herbaciany. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone, śmietany kremówki i herbaty. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam mąkę tortową, którą połączyłam z odrobiną mąki ziemniaczanej. Torcik wyszedł lekki jak puszek. Polecam 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik herbaciany.
Biszkopt:
- 15 dkg mąki tortowej
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem herbaciany:
- 150 ml wrzącej wody
- 1 torebka herbaty Earl Grey
- 12 g żelatyny
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- tarta czekolada do dekoracji
Jak zrobić torcik herbaciany.
Biszkopt: do miski wbić jajka, dodać sól oraz cukier puder. Ubić mikserem ręcznym lub robotem kuchennym na puszystą, niemalże białą masę. Mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko. Dodać dużymi partiami do ubitych z cukrem jajek, mieszając delikatnie. Ciasto wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut lub do suchego patyczka.
Krem herbaciany: torebkę herbaty włożyć do kubka i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Z naparu herbacianego odlać 50 ml, które odłożyć do nasączenia ciasta. Do 100 ml dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po 10-u minutach podgrzać płyn celem rozpuszczenia się żelatyny, po czym wystudzić.
Do miski wlać zimną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno. Kolejno dodać mascarpone i tężejący napar herbaciany z żelatyną. Ubijać przez kilka sekund.
Biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć każdy płat naparem herbacianym. Pierwszy płat włożyć do formy i zalać kremem herbacianym (odłożyć 3-4 łyżki kremu do udekorowania ciasta po wierzchu). Na kremie położyć drugi płat biszkoptowy, który posmarować odrobiną uprzednio odłożonego kremu i posypać tartą czekoladą. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto herbaciane.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.
Jajka, których użyjemy do przygotowania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
Sięgnęłam po herbatę Earl Grey ponieważ jej specyficzny smak świetnie sprawdza się w tym cieście.
Szukasz przepisów na ciasta z masą mascarpone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami.
fajny przepis
Dziękuję 🙂