Prosta rolada marchewkowa wypełniona kremowym nadzieniem z serka, ricotty, sera żółtego i szczypiorku to danie, które idealnie sprawdza się podane na przyjęciach. Podstawą tej prostej rolady jest puszyste ciasto marchewkowe, robione w większości z tartej marchwi, odrobiny mąki oraz jajek. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smaruje się nadzieniem z trzech rodzajów sera. Poza serkiem kremowym w nadzieniu znaleźć można także ser ricotta oraz ser żółty. Do smaku nadzienie doprawione jest solą, pieprzem oraz świeżo-krojonym szczypiorkiem. Polecam Was poniższy przepis na roladę marchewkową z nadzieniem serowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę marchewkową z nadzieniem serowym.
Ciasto marchewkowe:
- 1 łyżka oleju
- 50 dkg marchwi
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 4 dkg mąki pszennej
- 5 jajek “M”
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 1/2 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki szczypiorku
- 20 dkg sera ricotta
- 10 dkg sera żółtego
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczka soli
- 15 dkg serka kremowego np. Philadelphia
Jak zrobić roladę marchewkową z nadzieniem serowym.
Ciasto marchewkowe: na patelnię włożyć tartą na średniej wielkości oczkach tarki marchew, olej oraz masło. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 10-12 minut, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Usmażoną marchew wystudzić.
Wystudzoną marchew przełożyć do miski, dodać pieprz, sól, żółtka – po jednym na raz, cały czas mieszając. Kolejno dodać proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Białka włożyć do osobnej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszać do marchwi znajdującej się w drugiej misce, po czym wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-22 minuty. Upieczone ciasto wystudzić.
Nadzienie serowe: do miski włożyć ser ricotta, serek kremowy oraz tarty na średniej wielkości oczkach tarki ser żółty. Wymieszać. Dodać łyżkę drobno-krojonego szczypiorku, sok z cytryny, zioła prowansalskie oraz sól. Dokładnie wymieszać.
Z ciasta marchewkowego usunąć papier do pieczenia, a ciasto dokładnie pokryć nadzieniem serowym, które po wierzchu posypać pozostałym szczypiorkiem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, którą owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc roladę marchewkową z nadzieniem serowym.
Ciasto marchewkowe piekłam na metalowej blaszce do pieczenia o wymiarach 37 na 25 centymetra.
W nadzieniu wykorzystać można dowolny rodzaj sera żółtego. Postawić można na przykład na Ementaler lub Goudę.
Lubisz rolady warzywne? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę buraczkową z serkiem i śledziem.


Marchewkowa musi być pyszna. Wygląda świetnie. 🙂
Dziękuję :-)Zachęcam do zrobienia.
Marchewkowa rolada brzmi świetnie! Z chęcią będę próbować