Ziemniaki fondant wywodzą się z Francji. Jest to danie, w którym ziemniaki po obraniu kroi się w cylindry, odcina końcówki, a następnie rumieni się stojące w pozycji pionowej ziemniaki na maśle. Podpieczone na patelni ziemniaki przekłada się do naczynia do zapiekania, dodaje bulion i piecze całość tak długo, aż ziemniaki są miękkie. Przygotowane w ten sposób ziemniaki są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych. Sprawdzają się podane z pieczonym drobiem, grillowaną rybą oraz pieczoną wołowiną. Po upieczeniu ziemniaki pięknie pachną ziołami, w tym czosnkiem oraz tymiankiem. Polecam Wam poniższy przepis na ziemniaki fondant i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ziemniaki fondant.
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 250 ml bulionu warzywnego
Jak zrobić ziemniaki fondant.
Ziemniaki obrać, odciąć końcówki tak, aby ziemniaki można było ustawić w pozycji pionowej. Na dużą patelnię wlać olej, dodać nieobrane ząbki czosnku oraz ustawić jeden obok drugiego obrane ziemniaki. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 7-8 minut – przewrócić w trakcie smażenia. Po tym czasie dodać tymianek, mało, sól, pieprz i kontynuować smażenie przez 2-3 minuty. Następnie wlać bulion warzywny i trzymać całość na ogniu przez 2 minuty. Kolejno, naczynie z ziemniakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez 1 do 1,5 godziny bądź do momentu, w którym ziemniaki są miękkie.

Warto wiedzieć robiąc ziemniaki fondant.
Ziemniaki po odcięciu końcówek miały wysokość 5-u centymetrów.
Czosnek smażę z ziemniakami przez pierwsze 3-y minuty. Po tym czasie wyjmuję go na talerzyk i dodaję ponownie do ziemniaków dopiero w momencie, w którym wkładam ziemniaki do piekarnika.
Jeśli patelnia, na której smażycie ziemniaki ma metalową rączkę, to taką patelnię śmiało można wstawić do piekarnika. W przeciwnym razie należy przełożyć ziemniaki wraz z bulionem i ziołami do naczynia żaroodpornego bądź formy do zapiekania.
Czas pieczenia ziemniaków zależy od wielkości oraz rodzaju użytych ziemniaków. Po 40-u minutach pieczenia można zacząć sprawdzać jak miękkie są piekące się ziemniaki. Przed wyjęciem ziemniaków z piekarnika należy upewnić się, iż są miękkie i dobrze upieczone. Najlepiej jest je nakłuć w tym celu widelcem bądź wykałaczką. Piekące się ziemniaki od czasu do czasu można po wierzchu polewać bulionem z masłem, w którym się pieką.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki z twarożkiem.


Nigdy nie próbowałam. Będę musiała spróbować i to niedługo