Bulion warzywny to wywar robiony z wody i warzyw. Warzywa, które najczęściej wykorzystywane są do przygotowania bulionu to: marchew, korzeń pietruszki, cebula, seler korzeniowy oraz por. Warzywa te są podstawą bulionu, który w zależności od pożądanego smaku wzbogacić można ziołami czy pikantną papryką.
Bulionu najczęściej używam do zup, risotto, sosów, duszenia warzyw i mięs. Bulion przetrzymywać można w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się także do mrożenia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bulion warzywny.
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 10 dkg białej cebuli (w łupce)
- pęczek zieleniny: lubczyk, natka pietruszki, seler
- 15 dkg kalarepy
- 50 dkg marchwi
- 20 dkg pietruszki
- 20 dkg selera korzeniowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 25 dkg pora
- 1 łyżka soli
- 1/3 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 l wody
Jak zrobić bulion warzywny.
Do dużego garnka włożyć pokrojone na duże kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę i kalarepę. Wlać wodę, dodać liść laurowy, ziarna jałowca i ziele angielskie. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Kolejno dodać pokrojonego na duże kawałki pora, selera naciowego, sól oraz pieprz. Gotować przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania włożyć zieleninę. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc bulion warzywny.
Nie obierałam warzyw ze skórki a jedynie bardzo dobrze je umyłam. Często bulion przygotowywany jest z resztek warzyw w tym ze skórki właśnie, dlatego nie ma potrzeby jej usuwać.
Czasami zdarza mi się robić bulion z dodatkiem pikantnej papryki suszonej. Papryczki używam z całości, nie mielonej.
Bulion można mrozić. Wystarczy wlać go do plastikowych butelek lub małych pojemników i włożyć do zamrażalnika.
Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak, sprawdź nasz przepis na Domowe spring rolls z warzywami.
Dodaj komentarz