Papaja jest owocem egzotycznym, kształtem przypominającym dużą gruszkę. Zielono-żółta skórka papai w środku skrywa pomarańczowy miąższ. Owoc ten można jeść na surowo w postaci surówek, smoothie czy sorbetów. W postaci gotowanej wyśmienicie łączy się z mięsem, owocami morza oraz innymi warzywami.
Papaja z kurczakiem w sosie z mleka kokosowego to idealne danie na obiad lub lunch. Mięso dzięki dodatkowi papai jest kruche i mięciutkie. Danie nie jest słodkie, gdyż papaja jako owoc nie jest bardzo słodka.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka z papają.
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 25 dkg papai
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 średniej wielkości cebule szalotki
- 1 duża papryka czerwona
- 1 łyżka masła
- ryż do serwowania
Jak zrobić kurczaka z papają w sosie kokosowym.
Do garnka włożyć masło oraz dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno dodać pokrojoną w 2,5 centymetrową kostkę papaję i mleko kokosowe. Dusić na małym ogniu przez 3 minuty po czym dodać pokrojonego w dużą kostkę kurczaka. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, sól, kurkumę i dusić przez 10 minut. Danie dodawać z ryżem basmati.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka z papają.
Poza słodką papryką można dodać także odrobinę papryki chili. Sprawi ona, iż sos będzie pikantny.
Cebulę szalotkę zastąpimy białą cebulą.
Szukasz przepisów na dania z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki z kurczaka.
Dodaj komentarz