Jako, iż posiadam sporą ilość znajomych, którzy ze swojej diety wykluczyli całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego, od czasu do czasu ugaszczam ich wegańskimi potrawami. Jedną z takich potraw są drożdżowe ślimaki z nadzieniem z cukinii i sera wegańskiego. Podstawą ciasta drożdżowego jest mąka, odrobina cukru oraz soli, woda, drożdże a także śmietana roślinna, która swoją konsystencją przypomina gęstą śmietanę.
To ciasto jest łatwe do zrobienia, wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem planetarnym. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia i wypełniamy warzywnym farszem. Farsz, który w tej przekąsce króluje to farsz z cukinii, cebuli szalotki, przypraw oraz sera pochodzenia roślinnego, który swoją konsystencją przypomina ser żółty. Usmażone składniki studzimy, łączymy z serem, wykładamy na ciasto drożdżowe, kroimy i układamy na blaszce, posypujemy sezamem i pieczemy. Polecam Wam poniższy przepis na wegańskie ślimaki z cukinią, są one świetną przekąską na imprezę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na wegańskie ślimaki z cukinią.
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g roślinnej śmietany typu kwaśna
- 200 g letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Nadzienie:
- 50 g cukinii w kostce
- 50 g cebuli szalotki
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 g sera roślinnego typu żółty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 2-3 łyżki mleka ryżowego

Jak zrobić wegańskie ślimaki z cukinią.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki cebulę szalotkę i smażymy na średniej wielkości ogniu przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pokojoną w małą kostkę cukinię, przyprawy i smażymy przez 25 minut na średniej wielkości ogniu. Studzimy. Do wystudzonych składników dodajemy tarty na dużych oczkach tarki ser i mieszamy.
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier, sól, drożdże instant, oliwę z oliwek, śmietanę roślinną oraz letnią wodę. Wyrabiamy składniki przez 6 minut za pomocą miksera planetarnego z nakładką hak. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na tak długo, aż podwoi swoją objętość – około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką pszenną, posypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na dwie części, po czym każdą z nich formujemy z kulkę. Każdą z kulek wałkujemy na placek o wielkości 35 na 30 centymetra, smarujemy nadzieniem, po czym każdy placek zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu rulon kroimy na kawałki o szerokości 3-ch centymetrów każdy, układamy w pozycji poziomej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy każdym ślimakiem. Smarujemy mlekiem ryżowym, posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, bez przykrycia. Wyrośnięte ślimaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut.

Warto wiedzieć robiąc wegańskie ślimaki z cukinią.
Z podanych ilości składników uzyskamy 24 sztuki bułeczek.
W tym nadzieniu wykorzystuję nieobraną ze skórki cukinię.
Lubisz wypieki z cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Muffiny z serem i cukinią.


Ciekawi mnie, jak smakują na ciepło i na zimno, na pewno przetestuję.
Wegańskie wypieki potrafią być naprawdę smaczne, ten wygląda apetycznie.
Idealny pomysł na lekki, warzywny wypiek do zabrania na wynos. :))