Kasza jaglana z warzywami to danie wegańskie, które sprawdza się podane jako danie główne bądź jako dodatek. Serwowane jako dodatek świetnie komponuje się z pieczoną jagnięciną, wołowiną oraz dziczyzną. Danie to jest smaczne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. W zależności od pory roku, w której to robię kaszę jaglaną z warzywami, warzywa których używam w tym daniu mogą nieco się zmieniać. W okresie jesiennym sięgam po dynię, stąd też ją właśnie znajdziecie poniżej w liście składników. Poza dynią stawiam także na paprykę oraz cebulę, a całość podaję posypaną ziarnami granatu, które moim zdaniem rewelacyjnie komponują się z doprawioną kurkumą i czosnkiem kaszą.
Przygotowanie kaszy z warzywami zaczynam od ugotowania kaszy, której nieco skracam czas gotowania, aniżeli ten podany na jej opakowaniu. Kaszy przed gotowaniem nie płuczę w wodzie, jako iż gotuję ją w torebkach i nie widzę takowej potrzeby. W momencie gdy kasza gotuje mi się na ogniu, podsmażam cebulę z dynią i papryką. Warzywa doprawiam czosnkiem, kurkumą oraz pikantną papryczką chili. Bez wątpienia danie to potrzebuje odrobiny pikantności, stąd też dodatek chili. Ugotowaną kaszę łączę z podsmażonymi warzywami oraz bulionem i trzymam jeszcze razem chwilę na ogniu. Tak przygotowana kasza z warzywami to danie, które sugeruję podać na lunch oraz na obiad. Zapraszam po przepis na kaszę jaglaną w warzywami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kaszę jaglaną z warzywami.
- 20 dkg kaszy jaglanej w torebce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 duża papryczka chili
- 10 dkg czerwonej cebuli
- 20 dkg mieszanki papryk
- 20 dkg dyni np. Hokkaido
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczka czosnku w proszku
Dodatkowo:
- mały pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki ziaren granatu
Jak zrobić kaszę jaglaną z warzywami.
Kaszę jaglaną przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawić na chwilę, aby odrobinę wystygła.
Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać drobno-krojoną czerwoną cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać pokrojoną na paseczki papryczkę chili oraz pokrojoną w średniej wielkości kostkę dynię. Kontynuować smażenie przez 8 minut. Po tym czasie dodać sól, czosnek w proszku, kurkumę, pieprz oraz pokrojoną na średniej wielkości kawałki świeżą paprykę. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion warzywny, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i gotować razem na małym ogniu, pod przykryciem przez około 5 minut. Gotową kaszę jaglaną z warzywami podawać posypaną świeżo-krojoną natką pietruszki oraz ziarnami granatu.

Warto wiedzieć robiąc kaszę jaglaną z warzywami.
Kaszę jaglaną gotuję nieco krócej, aniżeli sugeruje to instrukcja na opakowaniu. Jeżeli całkowity czas gotowania kaszy to 20 minut, ja gotuję ją 5 minut krócej. Robię to dlatego, iż po połączeniu kaszy z warzywami całość jeszcze gotuje się razem przez 5 minut. Ten czas pozwala kaszy odpowiednio zmięknąć.
Dynię przed dodaniem do podsmażonej cebuli obieram dokładnie ze skórki. Trzeba to robić w miarę ostrożnie, aby się nie pokaleczyć. Najlepiej jest dynie pokroić na mniejsze kawałki i dopiero z mniejszych kawałków usuwać skórkę.
Czosnek w proszku zastąpić można małym ząbkiem świeżego czosnku.
Lubisz dania z kaszą jaglaną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dynię faszerowaną kaszą jaglaną.


Mężowi brakowało by mięsa. Dla mnie taka kasza jest idealna