Kasza jaglana z warzywami to danie wegańskie, które sprawdza się podane jako danie główne bądź jako dodatek. Serwowane jako dodatek świetnie komponuje się z pieczoną jagnięciną, wołowiną oraz dziczyzną. Danie to jest smaczne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. W zależności od pory roku, w której to robię kaszę jaglaną z warzywami, warzywa których używam w tym daniu mogą nieco się zmieniać. W okresie jesiennym sięgam po dynię, stąd też ją właśnie znajdziecie poniżej w liście składników. Poza dynią stawiam także na paprykę oraz cebulę, a całość podaję posypaną ziarnami granatu, które moim zdaniem rewelacyjnie komponują się z doprawioną kurkumą i czosnkiem kaszą.
Przygotowanie kaszy z warzywami zaczynam od ugotowania kaszy, której nieco skracam czas gotowania, aniżeli ten podany na jej opakowaniu. Kaszy przed gotowaniem nie płuczę w wodzie, jako iż gotuję ją w torebkach i nie widzę takowej potrzeby. W momencie gdy kasza gotuje mi się na ogniu, podsmażam cebulę z dynią i papryką. Warzywa doprawiam czosnkiem, kurkumą oraz pikantną papryczką chili. Bez wątpienia danie to potrzebuje odrobiny pikantności, stąd też dodatek chili. Ugotowaną kaszę łączę z podsmażonymi warzywami oraz bulionem i trzymam jeszcze razem chwilę na ogniu. Tak przygotowana kasza z warzywami to danie, które sugeruję podać na lunch oraz na obiad. Zapraszam po przepis na kaszę jaglaną w warzywami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kaszę jaglaną z warzywami.
- 20 dkg kaszy jaglanej w torebce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 duża papryczka chili
- 10 dkg czerwonej cebuli
- 20 dkg mieszanki papryk
- 20 dkg dyni np. Hokkaido
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczka czosnku w proszku
Dodatkowo:
- mały pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki ziaren granatu
Jak zrobić kaszę jaglaną z warzywami.
Kaszę jaglaną przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawić na chwilę, aby odrobinę wystygła.
Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać drobno-krojoną czerwoną cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać pokrojoną na paseczki papryczkę chili oraz pokrojoną w średniej wielkości kostkę dynię. Kontynuować smażenie przez 8 minut. Po tym czasie dodać sól, czosnek w proszku, kurkumę, pieprz oraz pokrojoną na średniej wielkości kawałki świeżą paprykę. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion warzywny, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i gotować razem na małym ogniu, pod przykryciem przez około 5 minut. Gotową kaszę jaglaną z warzywami podawać posypaną świeżo-krojoną natką pietruszki oraz ziarnami granatu.

Warto wiedzieć robiąc kaszę jaglaną z warzywami.
Kaszę jaglaną gotuję nieco krócej, aniżeli sugeruje to instrukcja na opakowaniu. Jeżeli całkowity czas gotowania kaszy to 20 minut, ja gotuję ją 5 minut krócej. Robię to dlatego, iż po połączeniu kaszy z warzywami całość jeszcze gotuje się razem przez 5 minut. Ten czas pozwala kaszy odpowiednio zmięknąć.
Dynię przed dodaniem do podsmażonej cebuli obieram dokładnie ze skórki. Trzeba to robić w miarę ostrożnie, aby się nie pokaleczyć. Najlepiej jest dynie pokroić na mniejsze kawałki i dopiero z mniejszych kawałków usuwać skórkę.
Czosnek w proszku zastąpić można małym ząbkiem świeżego czosnku.
Lubisz dania z kaszą jaglaną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dynię faszerowaną kaszą jaglaną.


Mężowi brakowało by mięsa. Dla mnie taka kasza jest idealna
Bardzo ciekawy przepis na kaszę jaglaną. Lubię takie dania, zwłaszcza że są wegańskie i bezglutenowe. Chętnie wypróbuję z dodatkiem dyni i granatu – brzmi pysznie!
Dawno nie jadłam kaszy jaglanej. Taka wersja z warzywami mi odpowiada