Z placków naleśnikowych wyczarować można całe mnóstwo pysznych dań. Naleśniki podawać można z ulubionym nadzieniem bądź wykorzystać je jako bazę innych dań. Wspaniale smakują faszerowane mięsem i zapiekane w sosie pomidorowym lub nadziewane warzywami i zapiekane w sosie serowym. Ciekawym sposobem na wykorzystanie naleśników jest zastąpienie nimi placków tortilli i przygotowanie na ich podstawie roladek. Aby nieco urozmaicić smakowo, ale także i wizualnie takie roladki, fajnie jest je zrobić z naleśników szpinakowych. Te roladki naleśnikowe świetnie sprawdzą się podane naszym gościom jako przekąska. Można je także zabrać do pracy czy do szkoły i zajadać się nimi na lunch lub podać je na kolację.
Przygotowanie roladek naleśnikowych zaczynam od usmażenia naleśników. Usmażone naleśniki studzę i dopiero kiedy są dobrze zimne smaruję je serkiem kremowym. W tych roladkach dobrze sprawdza się serek o smaku czosnkowym, gdyż łączy się on świetnie zarówno z wędzonym łososiem jak i ze szpinakiem. Kolejnym składnikiem, po który sięgam wypełniając te roladki jest wędzony łosoś. Łososia kupuję w plastrach, a przed ułożeniem na naleśnikach kroję owe plastry na mniejsze kawałki. I ostatni składnik, który dodaję to liście szpinaku. Można dodać surowe liście, ja jednak lubię podsmażyć je na patelni, gdyż dzięki temu puszczają wodę i stają się miękkie. Posmarowane serkiem i wypełnione łososiem oraz szpinakiem roladki zwijam w rulon, a następnie kroję na małe kawałki, które posypuję ziarnami sezamu. Przed podaniem roladki przetrzymuję w lodówce, owinięte folią spożywczą bądź w pudełku z pokrywką. Polecam Wam poniższy przepis na roladki naleśnikowe z łososiem i mam nadzieję, iż przypadną Wam do gustu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki naleśnikowe z łososiem.
- 4 sztuki naleśników szpinakowych
- 15 dkg serka kremowego o smaku czosnkowym np. Philadelphia
- 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
- 15 dkg wędzonego łososia
- 8 dkg liści szpinaku

Jak zrobić roladki naleśnikowe z łososiem.
Naleśniki szpinakowe zrobiłam według przepisu TUTAJ.
Patelnię z powłoką nieprzywierającą wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca włożyć liście szpinaku. Mieszając od czasu do czasu, trzymać szpinak na ogniu przez około 2 minuty. Przesmażony szpinak wystudzić.
Na blacie kuchennym ułożyć naleśniki, które dokładnie posmarować serkiem kremowym. Pośrodku każdego z naleśników ułożyć linię ze szpinaku oraz linię z łososia. Tak przygotowane naleśniki zwinąć w rulon, po czym pokroić na kawałki o długości około 4-ch centymetrów każdy. Roladki postawić w pozycji pionowej na talerzyku do serwowania i posypać ziarnami czarnego sezamu.

Warto wiedzieć robiąc roladki naleśnikowe z łososiem.
Z podanych ilości składników wychodzi około 20 sztuk roladek.
Jeśli szpinak przesmażamy na patelni, która nie ma powłoki nieprzywierającej, to do podsmażenia dodać należy odrobinę oleju bądź oliwy z oliwek.
Serek o smaku czosnkowym zastąpić można serkiem kremowym o smaku naturalnym i dodać do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Plastry łososia przed ułożeniem na serku kroję w cienkie paseczki.
Lubisz dania z naleśników? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z serem.


Ekstra to wygląda. Muszę w końcu spróbować szpinakowych naleśników. 🙂