Sos ranczerski wywodzi się z Ameryki. Jest to dressing sałatkowy robiony w głównej mierze z majonezu, maślanki, ziół oraz przypraw. Popularne zioła, które wykorzystywane są w tym dressingu to szczypiorek, natka pietruszki oraz koperek. Z kolei przyprawy, po które sięgamy najczęściej przyprawiając ten sos to pieprz, mielona papryka oraz musztarda. Sos ranczerski ma kremową, gęstą konsystencję oraz świeży i zarazem aromatyczny zapach, głównie dzięki dodatkowi świeżych ziół.
Przygotowanie sosu ranczerskiego jest super łatwe i szybkie, a jedyną czynnością, która zajmuje minutę jest pokrojenie ziół. Poza pokrojeniem ziół, tak naprawdę nie ma potrzeby robienia czegokolwiek innego, wystarczy jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowy domowy sos ranczerski należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 3-4 dni, zwłaszcza jeśli do jego przyrządzenia sięgamy po świeże zioła. Ten sos jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, pieczonego drobiu oraz pieczonych warzyw. Polecam Wam poniższy przepis na sos ranczerski i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos ranczerski.
- 10 dkg kwaśnej śmietany
- 8 dkg majonezu
- 15 dkg maślanki
- 1 łyżka świeżo-krojonej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżo-krojonego koperku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka świeżo-krojonego szczypiorku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta mielonego pieprzu

Jak zrobić sos ranczerski.
Świeży szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki drobno posiekać, po czym włożyć do miski. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, maślankę oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać. Gotowy sos przelać do słoiczka i wstawić do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc sos ranczerski.
Świeże zioła zastąpić można ziołami suszonymi. Ziół suszonych zalecam dodać nieco mniej, aniżeli tych świeżych.
Jeżeli lubicie bardziej płynne sosy, dodać możecie nieco więcej maślanki.
Lubisz sałatki z domowym dressingiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dressing bazyliowy.


Dodaj komentarz